joi

28 martie, 2024

15 mai, 2017

Atacul cibernetic care de vineri afectează 150 de țări ar trebui să fie tratat de guvernele din toată lumea ca un semnal de trezire la realitate, a avertizat compania Microsoft.

Potrivit BBC, șeful departamentului juridic al Microsoft, Brad Smith, critică într-un comunicat transmis duminică modul în care guvernele stochează informații despre vulnerabilitățile de securitate descoperite în sistemele lor informatice.

„Am văzut vulnerabilitățile inventariate de CIA cum sunt afișate public pe WikiLeaks, iar acum avem această vulnerabilitate furată de la NSA care afectează clienți din toată lumea”, a spus reprezentantul Microsoft.


„Un scenariu echivalent, dacă ar fi să ne referim la armele convenționale, ar fi să ne trezim că armatei americane i s-au furat niște rachete Tomahawk. Guvernele din toată lumea ar trebui să trateze acest atac ca un semnal de trezire la realitate”, a declarat Brad Smith.

El reproșează astfel guvernelor că, din cauza insuficientei securizări a sistemelor informatice, sunt responsabile pentru „pagubele pe scară largă” înregistrate după atacul masiv de tip „ransomware” care afectează începând de vineri circa 150 de țări.

Acest atac cibernetic exploatează o vulnerabilitate a uneia dintre versiunile sistemului de operare Windows de la Microsoft, vulnerabilitate care a fost identificată mai întâi de spionajul american, dar ulterior hackerii au ajuns la aceste date ale NSA, le-au furat și acum se folosesc de ele.

Compania Microsoft a arătat că în martie a făcut o actualizare de securitate în sistemul său de operare, pentru a remedia problema aceasta, dar mulți dintre utilizatori nu și-au făcut update-ul. „Cum hackerii au devenit tot mai sofisticați, pur și simplu nu există altă modalitate pentru useri de a se proteja în fața unor asemenea amenințări decât dacă își actualizează sistemele”, spune reprezentantul Microsoft.


Autoritățile din domeniul securității cibernetice au avertizat că luni, pe măsură ce oamenii se întorc la muncă după weekend, este de așteptat să fie raportate alte atacuri ale piraților informatici.

Multe firme au chemat experți peste weekend să lucreze la împiedicarea răspândirii atacului „WanaCry” de vineri.

Virusul informatic preia controlul fișierelor din calculatoare, le blochează, iar pentru a reda accesul, hackerii cer 300 de dolari pentru fiecare computer atacat. Potrivit datelor oficiale comunicate de Europol, peste 200.000 de computere au fost afectate până acum de atacul cibernetic declanșat săptămâna trecută, vineri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: