joi

25 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2016

ciolos_27956300Noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, a aflat la București că România este dispusă să ajute guvernul Republicii Moldova numai în situația în care acesta dovedește prin acțiune că este capabil de reformă.

Șeful guvernului de la Chișiău se află marţi la Bucureşti, în programul vizitei fiind prevăzute întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş.

Mesajele premierului Dacian Cioloș

Guvernul Romîniei este gata să sprijine parcursul european și programul de reformă al executivului de la Chișinău, însă Republica Moldova trebuie să demonstreze înainte voința de reformă, a anunțat premierul Dacian Cioloș în conferința de presă comună cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip, organizată la finalul discuțiilor purtate la Palatul Victoria.


Premierul Cioloș a transmis de mai multe ori în timpul declarației sale mesajul că bani vor ajunge la Chișinău doar după adoptarea unor prime măsuri concrete de reformă. Principalele mesaje ale premierului român:

  • Cetățenii din Republica Moldova au de la autoritățile de la Chișinău așteptări foarte clare, au multe nemulțumiri justificate. Reformele sunt așteptate în primul rând de cetățenii Republicii Moldova, și de România, și, din semnalele pe care le am, și de partenerii europeni și euroatlantici.
  • Am spus că încurajăm guvernul să țină legătura cu reprezentanții societății civile din Moldova, să asculte doleanțele și așteptările legitime, care țin de parcursul proeuropean al Republicii Molova.
  • Pornind de la reforma pe care sperăm să o vedem  nu doar declarativ, ci și faptic, Guvernul României este gata ca în aceste conndiții să sprijine Republica Moldova.
  • Cunoaștem dificultățile din Republica Moldova, accentuate și de criza politică prelungită din aceste luni. Din această perspectivă, în măsura în care Guvernul Republicii Moldova se angajează la niște reforme, guvernul României are în vedere, într-o primă fază, un sprijin de urgență pentru a ajuta cetățenii nevoiași din Moldova să iasă din perioada dificilă de iarnă. I-am spus dlui. prim-ministru că în zilele următoare analizăm posibiltatea să venim cu un sprijin constând în produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetățenii nevoiași din Republica Moldova.
  • Suntem pregătiți să acordăm și un sprijin financiar din acel credit rambursabil pe care România l-a promis, în măsura în care procedura de ratificare în Parlament să evolueze în săptămânile următoare. Am spus că, înainte de a livra prima tranșă a acestui acord ne așteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri care să  demonstreze voința de reformă. Am spus că, până la sfârșitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la București această primă tranșă.
  • România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil și cu Comisia Europeană, și cu FMI. Dorim să folosim acest sprijin financiar ca un pod între momentul actual și momentul la care guvernul de la Chișinău va fi în măsură să semneze un acord cu FMI. Vom urmări și modul în care decurg negocierile cu FMI.

Ce lasă să înțeleagă că a înțeles premierul Filip

Premierul Pavel Filip a dat asigurări în discursul rostit la Palatul Victoria că noul guvern de la Chișinău este determinat să demonstreze că este unul pro-european.

Pe fundalul acestor asigurări, Pavel Filip a repetat că Moldova are nevoie de ajutor mai mult ca oricând pentru că are nevoie de stabilitate.

”În primele 100 de zile de guvernare ne-am propus stabilitatea financiară, dar fără ajutorul României sarcina e foarte dificilă. Mulțumesc încă o dată pentru ddisponibilitatea României de a acorda sprijinul rambursabil de 150 de milioane de euro în condițiile în care guvernul va demonstra că merge pe calea  reformelor. Am discutat să utilizăm și ajutorul nerambursabil de 100 de milioane euro, din care până acum am accesat o treime.”, a declarat premierul Pavel Filip.


”Noi nu solicităm un credit pea mare de încredere”, a mai afirmat premierul moldovean, care lasă astfel să se întrevadă faptul că executivul său nu este tocmai mulțumit cu perspectiva ”reforme și apoi bani” impusă de guvernul de la București.

Premierul moldovean a dat de asemenea asigurări că va ține cont de solicitările protestatarilor. ”Sunt de înțeles sentimetele celor care protestează sincer, eu însumi am considerat unele revendicări utile, oamenii au dreptul să fie nemulțumiți pentru că acestea au fost rezultatele guvernărilor precedente.”, a spus premierul Filip.

Agenda discuțiilor de la Palatul Victoria anunțată de la Chișinău

De meționat că partea română nu a oferit detalii despre agenda convorbirilor dintre cei doi premieri, aceasta fiind anunţată însă de Guvernul de la Chişinău.

„Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi omologul său român, Dacian Cioloş, au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană”, a anunţat, sâmbătă seara, Biroul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Un acord economic suspendat din cauza neclarităților politice de peste Prut

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Parlamentul moldovean a aprobat miercurea trecută Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreşedinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului guvern au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei.

Zeci de mii de oameni au participat, duminică, la manifestaţii în centrul Chişinăului, contestând Guvernul Pavel Filip şi cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: