sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 iulie, 2017

”Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai dacă duce la modernizarea administrației, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea”, a transmis marți președintele Klaus Iohannis reprezentanţilor administraţiei publice locale din Covasna și Harghita.

În debutul unei dezbateri organizate la sediul Consiliul Județean Harghita din Miercurea Ciuc, la care au participat aproximativ 300 de aleși locali, după imnul României a fost cântat și imnul Ţinutului Secuiesc, pe care președintele l-a ascultat în picioare.

Președintele Klaus Iohannis efectuează marți o vizită de lucru în județele Harghita, Covasna și Vrancea.

Un schimb simbolic de drapele

Foto: Clarice Dinu, Facebook

Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (foto), i-a oferit preşedintelui Klaus Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc.

Pe drapel era trecută data la care Iohannis a câştigat alegerile şi data de marţi, când președintele a venit în judeţele Harghita şi Covasna, spunând că acesta trebuie să fie începutul unui parteneriat.

Gestul a fost făcut în timpul unui discurs în care a cerut autonomie pentru Covasna și Harghita.

Președintele Iohannis a urmărit zâmbind cum Kalman a scos steagul şi l-a întins, oferindu-l apoi consilierilor preşedintelui. Apoi, s-a ridicat şi a mers către primar, cerând de la consilier un pachet din care a scos un steag al României pe care l-a întins, la rândul său, pe scenă şi i l-a oferit primarului, în aplauzele sălii.


”Cred că este potrivit şi mă bucur că aţi aplaudat. Dacă este să avem un parteneriat strategic, eu ca preşedinte al României să vă las cadou în amintire, tricolorul nostru, al tututor. Ca să nu greşim pe undeva cu steagurile. Aţi menţionat parteneriatul strategic dintre noi. Aţi folosit steagul statului maghiar. Şi cu acela avem un parteneriat strategic, dar el nu se bazează pe relaţii etnice sau interetnice, ci pe relaţii între două state vecine şi care trăiesc în bună înţelegere”, i-a spus Iohannis primarului.

Despre descentralizare, regionalizare și autonomie

”Există trei teme politice la care cred că vă așteptați să mă refer: descentralizarea, regionalizarea și autonomia.

România are mare nevoie de creștere economică și de modernizarea administrației. În lumina acestor obiective, cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleșii locali știu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea și trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa în interesul local.

Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la modernizarea administrației, pentru a fi mai eficientă în interesul cetățeanului și dacă duce la crearea de noi locuri de muncă prin creștere economică.

Autonomia locală și regională, așa cum tocmai le-am deschis, ajută. Dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă, în cazul unei regionalizări, să nu se realizeze delimitarea regională de linia de limitare etnică”, a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a mai spus că proiectele comunitare reușite la nivelul județelor Harghita și Covasna confirmă un lucru esențial: ”Doar împreună putem să construim o România prosperă”.

Klaus Iohannis: Izolarea nu favorizează progresul

În discursul rostit la Miercurea Ciuc, președintele a afirmat că îl îngrijorează soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română, afirmând că reprezentanții comunității maghiare și cei ai Ministerului Educației trebuie să se așeze la masa dialogului și să găsească urgent soluțiile cele mai bune.

În discurs, președintele a apreciat echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleșilor locali din județele Harghita și Covasna, dar a avertizat:

”Din păcate însă, de prea multe ori realitățile din județele dvs., locuite în majoritate de maghiari, sunt interpretate de o parte sau de alta într-o manieră care dezbină, care nu face decât să accentueze diferențele și să promoveze ostilitatea.

Intoleranța, respingerea celor de altă etnie, indiferent dacă sunt practicate de reprezentanți ai minorităților sau ai majorității, sunt căi sigure pentru blocarea evoluției atât a comunităților cât și a țării în ansamblu.

La fel, izolarea acestor comunități nu este de natură să favorizeze progresul, dimpotrivă. Tocmai participarea la viața publică a întregii societăți este cea care conduce la o mai bună apărare a intereselor legitime ale acestor comunități”, a declarat șeful statului, marți, la Miercurea Ciuc.

”Am venit aici să vă ascult cu foarte mare atenție. Sunt sigur că doar prin dialog și printr-un parteneriat autentic, nu unul mimat, între reprezentanții de la centru și cei locali, pot fi găsite cele mai bune soluții la dificultățile pe care le întâmpinați”, a mai spus președintele.

Programul vizitei

Președintele Klaus Iohannis a mers, marți, în județele Covasna și Harghita, cu scopul declarat al cunoașterii ”problemelor locale, identificarea realităților zonei, dar și a elementelor care țin de viitoarea dezvoltare regională”, după cum anunța purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.

După participarea la dezbaterea cu autoritățile locale, organizată la sediul Consiliul Județean Harghita, în Miercurea Ciuc, șeful statului va merge și la Catedrala Episcopală Ortodoxă ”Sfântul Nicolae” și la Complexul Monahal Șumuleu-Ciuc.

Președintele Iohannis va vizita și căminul ”Sfântul Ștefan” din Miercurea Ciuc, unde va avea și o întâlnire cu meșteșugari, întreprinzători și producători autohtoni.

De asemenea, șeful statului va vizita fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni.

Tot marți, președintele Iohannis merge și în municipiul Sfântul Gheorghe din Harghita, unde va avea o întâlnire cu reprezentanții clusterelor, asociațiilor profesionale și incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici și mijlocii din zonă.

În aceeași zi, șeful statului va participa la ceremonialul militar organizat la Mausoleul de la Mărăști, în județul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia care a avut loc în această localitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: