duminică

21 aprilie, 2024

27 septembrie, 2016

anafConsiliul Investitorilor Străini (FIC) a transmis marți mesajul că încurajează și sprijină eforturile de modernizare ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) implementate cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul programului RAMP (Revenue Administration Modernization Program).

Președintele ANAF, Dragoș Doroș, a anunțat recent o serie de măsuri care vor reduce povara administrativă în interacțiunea cu administrațiile fiscale atât la nivelul cetățenilor cât și al companiilor.

Aceste măsuri au fost prezentate membrilor FIC de către Dragoș Doroș în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri.


Cu aceasta ocazie, Dragoș Doroș a declarat ca noul motto al agenției este „ANAF se mută online” și acesta subliniază dorința de a transforma ANAF într-o instituție modernă și digitalizată. Mai mult, funcționarii din cadrul agenției vor fi încurajați să aibă un dialog deschis cu companiile și să le ofere asistență privind aspectele practice ale legislației fiscale. Relația dintre autoritățile fiscale și contribuabil trebuie să fie definită de un spirit de cooperare.

Potrivit unui comunicat al organizației, vicepreședintele FIC, Daniel Anghel, a reiterat o cerere constantă a mediului de afaceri și anume simplificarea procedurilor din zona de TVA: înregistrare, declarare, plată.

În plus, a îndemnat ANAF să continue dialogul și cooperarea cu mediul de afaceri și să avanseze către un regim de conformare voluntară a contribuabililor.

Membrii FIC consideră că reducerea sarcinii administrative în zona fiscală și utilizarea tehnologiei pentru comunicarea cu contribuabilul va ajuta la creșterea competitivității României în regiune și va simplifica activitatea companiilor.


Richard Perrin, Coordonator al grupului de lucru pentru fiscalitate, a subliniat că o mai bună transparență din partea ANAF cu privire la criteriile utilizate în realizarea analizei de risc la înregistrarea în scopuri de TVA sau anularea codului de TVA, ar fi utilă mediului de afaceri și ar crea o mai bună înțelegere a modului de abordare a acestui proces de către autoritățile fiscale.

O asemenea transparență ar putea conduce la o scădere a controverselor între mediul de afaceri și ANAF.

Comunicatul mai anunță că Ismail Radwan, coordonatorul programului RAMP din partea Băncii Mondiale, a felicitat conducerea și personalul ANAF pentru că fac eforturi să depășească etapa rezistenței la schimbare și pentru noua abordare în care ANAF începe să fie „orientată către consumatori”.

El a îndemnat conducerea ANAF să continue procedurile de achiziție din zona IT, hardware și software, cât și recrutarea de noi specialiști în domeniu astfel încât instituția să fie capabilă să implementeze toate reformele pe care și le-a propus.

În acest context FIC își reafirmă sprijinul față de procesul de modernizare al administrației fiscale din România, pe care îl consideră un pas esențial in eficientizarea instituțiilor publice și care în final va aduce avantaje atât mediului de afaceri cât și statului român.

Consiliul Investitorilor Străini – FIC numără în prezent 128 de companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: