vineri

29 martie, 2024

19 noiembrie, 2017

Medicii vorbesc din nou despre grevă generală, potrivit Digi 24 aceștia sunt nemulțumiți de schimbările pe care Guvernul vrea să le facă în legea salarizării.

Ordonanţa de Urgenţă pregătită de PSD îi obligă pe doctori la un program de lucru de 48 de ore pe săptămână, faţă de 35 în prezent. Şi asta, în condiţiile în care vor fi plătiţi în funcţie de salariul actual şi nu de cel care urmează să fie mărit.

Asta înseamnă că acele gărzi obligatorii acum vor fi incluse în programul de lucru, până la totalul de 48 de ore, și nu vor fi plătite ca ore suplimentare, respectiv gărzi. În România, însă, programul normal d elucru este de 40 de ore pe săptămână, iar orice depășirea trebuie să aibă acceptul salariatului.


Medicii spun că documentul nu clarifică nici sporurile, nici indemnizaţia de hrană. Drept urmare, ei cer Puterii să se mai gândească.

Adrian Văduva, reprezentant Sanitas, declară: „Vom face grevă. Vom trece la ultima formă de revoltă şi anume la grevă. Nu dorim să facem acest lucru, dar dacă suntem obligaţi, suntem împinşi spre acest gest, vom face şi asta”.

Eleodor Cârstoiu, preşedinte Promedica, suține poziția Sanitas: „Prevederea ca medicii să efectueze gărzi până la 48 de ore pe săptămână în mod obligatoriu este o prevedere abuzivă. Codul Muncii prevede ore suplimentare până la 48 de (48 însemnând norma legală de 40, conform Codului, plus ore suplimentare) care se fac cu acordul salariatului. Noi vrem ca această sintagmă de obligatorii să dispară din toate textele legale referitoare la muncă”.

Florin Chirculescu, vicepreşedinte Solidaritatea Sanitară: „Medicul parcurge în spital într-o lună cam două norme şi lucrul acesta se întâmplă deoarece în spitale, în momentul de faţă, suntem jumătate din numărul medicilor care ar trebui să fim. Să şi munceşti în plus şi munca în plus să nu îţi fie plătită ca atare, ca ore suplimentare cum spune legea din România, nu altă lege, este un lucru atât de absurd”.


Sistemul medical se confruntă cu mai multe probleme- în urmă cu o săptămână și medicii de familie, împreună cu cei ai pacienților din mai multe județe, au pichetat sediile prefecturilor și a caselor județene de asigurări de sănătate, într-un protest față de subfinanțarea asistenței medicale primare din România și de imposibilitatea de a-și practica în condiții optime meseria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: