joi

28 martie, 2024

19 iulie, 2012

Statele din zona euro trebuie să cedeze mai multă suveranitate, pentru a rezolva problemele financiare, iar fondul permanent de împrumut s-ar putea transforma într-o autoritate bugetară permanentă, a declarat un membru al Consiliului de Administraţie al BCE, Joerg Asmussen.

“Avem greşeli de construcţie a Uniunii Economice şi Monetare şi este momentul să le corectăm. Este clar că miezul dezbaterii actuale are un nume: o mai mare împărţire a suveranităţii”, a spus Asmussen, la Centrul European pentru Politici, un think-tank de la Bruxelles, citat de EUObserver.

O parte a acestei viziuni, pe care o construieşte BCE într-un raport redactat de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, constă în calcularea datoriei publice pe care o poate avea o ţară, intervenţia în bugetele naţionale şi corecţiile fiscale impuse, dacă o ţară deviază de la deficitul şi limitele datoriei impuse de zona euro.


O autoritate comună bugetară ar putea fi creată, spune Asmussen, odată cu înfiinţarea fondului permanent de împrumut, Mecanismul European de Stabilitate, care ar putea fi un punct de plecare.

“ESM este o autoritate fiscală prin definiţie, pentru că lucrează cu banii contribuabililor”, a explicat oficialul european, adăugând că acesta va trebui să fie supravegheat de Parlamentul European sau o comisie parlamentară din statele zonei euro.

ESM, cu o valoare de 500 de milioane de euro, urmează să fie creat, după ce va fi emis un verdict al Curţii Constituţionale a Germaniei, în 12 septembrie. Potrivit regulilor actuale, Parlamentul European nu are nicio putere asupra Mecanismului.

Asmussen spune că este nevoie de schimbare şi că BCE ar trebui să fie mai atent supravegheată de PE, atunci când va avea mai multe puteri asupra băncilor din zona euro. “O integrare mai mare a zonei euro va fi sustenabilă doar dacă se vor face progrese în ceea ce priveşte legitimitatea democratică. Şi ar trebui să fie implicare parlamentele naţionale, astfel încât acestea să “internalizeze” normele uniunii economice”, a mai spus Joerg Asmussen.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: