marți

26 martie, 2024

4 decembrie, 2016

comert-exterior-161202-exp-vs-impRomânia a profitat în septembrie de „redinamizarea fluxurilor comerciale intra-comunitare” și comerțul exterior cu bunuri a înregistrat maxime istorice lunare, potrivit unei analize a  Băncii Transilvania, care a procesat datele Institutului Național de Statistică (INS).

„Redinamizarea fluxurilor comerciale intra-comunitare a avut loc pe fondul consolidării procesului de relansare economică post-criză, sub influența politicii monetare relaxate implementate de Banca Centrală Europeană”, explică Andrei Rădulescu, într-un raport al Băncii Transilvania (BT), emis vineri.

Exporturile lunare totale de bunuri au crescut cu 6,7% an/an, până la 5,2 miliarde euro în septembrie, „evoluție determinată de majorarea componentei comunitare cu 9% an/an la patru miliarde euro. Exporturile de bunuri în afara Uniunii Europene au scăzut cu 0,4% an/an, la 1,2 miliarde euro”, potrivit sursei citate.


Importurile totale de bunuri au consemnat un avans de 6,5% an/an, la șase miliarde euro în septembrie. „Componenta comunitară a urcat cu 7,4% an/an la 4,7 miliarde euro, iar componenta extra-comunitară a crescut cu 3,4% an/an la 1,3 miliarde euro”.

comert-exterior-161202-exp-si-imp-balanta

„Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 5,6% an/an la 787 milioane euro în septembrie, evoluție determinată, în principal, de adâncirea deficitului pe componenta extra-comunitară (cu 69,2% an/an, la 120 milioane euro). În relațiile comerciale cu țările UE deficitul s-a ajustat cu 1,1% an/an, la 666 milioane euro în luna septembrie”, a calculat Andrei Rădulescu.

(Citiți și: Punctele tari și punctele slabe din comerțul exterior al României. Cum ne-a ajutat sau nu integrarea în economia europeană)

Perioada ianuarie-septembrie 2016

În primele nouă luni ale anului, exporturile de bunuri s-au majorat cu 4,3% an/an, la 42,7 miliarde euro, „evoluție susținută de relansarea economică europeană, dar și de deprecierea cursului real efectiv al leului, cu aproximativ 1,8% an/an”. Economistul Băncii Transilvania (BT) notează „creșterea componentei comunitare cu 6,9% an/an (la 32,1 miliarde euro), care a contrabalansat declinul cu 2,8% an/an al componentei extra-comunitare, la 10,6 miliarde euro”.


Importurile totale de bunuri au consemnat un avans mai puternic cu 6,8% an/an, la 49,6 miliarde euro, pe fondul accelerării cererii interne, sub influența mix-ului relaxat de politici economice, remarcă raportul BT.

Componenta comunitară a urcat cu 7,5% an/an la 38,3 miliarde euro, iar componenta extra-comunitară a crescut cu 4,5% an/an, la 11,3 miliarde euro.

Astfel, la nouă luni din 2016 balanța comercială cu bunuri a înregistrat un deficit de 6,9 miliarde euro, „în intensificare cu 25,1% an/an.

„Această evoluție a fost determinată, în principal, de deteriorarea balanței comerciale de bunuri cu țările extra-comunitare: deficit de 731,6 milioane euro (față de un excedent de 60,7 milioane euro în primele nouă luni din 2015). De asemenea, din comerțul internațional cu bunuri cu țările comunitare a rezultat un deficit de 6,2 miliarde euro, în intensificare cu 10,7% an/an”, mai spune raportul BT.

comert-exterior-161202-previziuni

Decalajul dintre dinamica importurilor și ritmul exporturilor pe termen mediu s-ar putea atenua, potrivit scenariului macroeconomic central al BT. Astfel, „pentru perioada 2016-2019 ne așteptăm la creșterea exporturilor și importurilor totale (bunuri și servicii) cu ritmuri medii anuale de 6,2%, respectiv 6,8%”, scrie Andrei Rădulescu în raportul său.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: