sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 decembrie, 2018

Internările la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” vor fi reluate începând de vineri, după trei săptămâni de la primele confirmări ale infectării cu stafilococ auriu meticilino-rezistent a unor bebeluși născuți la acest spital.

Anunțul a fost făcut marți de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a declarat că în urma neregulilor identificate de inspectorii sanitari au fost aplicate unității sanitare și unor medici amenzi totale de 10.000 de lei.

Începând de vineri, la maternitatea Giulești se vor relua internările. Este vineri pentru că am decis să prelevăm 75 de probe. Au fost analizate până în acest moment 64. Avem rezultatele preliminare, dar așteptăm rezultate finale.


Rezultatele preliminare spun că nu sunt probleme, dorim să fim siguri, de aceea vineri, Maternitatea Giulești își va redeschide porțile, adica va putea să facă internări”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Numărul total al cazurilor de bebeluși născuți la Giulești și infectați cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice a ajuns săptămâna aceasta la 45, dintre care 15 sunt încă tratați în alte spitale.

Staphylococcus aureus sunt bacterii obişnuite, dar tipul rezistent la meticilină (MRSA), preluat cel mai adesea în spitale, este dificil de tratat şi necesită antibiotice speciale.

Închiderea acestei maternități, una dintre cele mai mari din țară, a încărcat activitatea celorlalte unități din București care pot oferi astfel de servicii medicale.


Activitatea Maternității Giulești, în cifre (2017):

  • 27.322 paciente/an
  • 3.500 nașteri/an
  • 4.94 intervenții/an
  • 2.000 fertilizări/an

Maternitatea a negat că este sursa infecției intraspitalicești, dar 11 angajați erau purtători ai bacteriei

Reaminitm că Maternitatea a negat inițial, după apariția primelor 13 cazuri, că ar fi sursa infecției intraspitalicești.

La câteva zile, la sfârșitul lunii noiembrie, controlul DSP a identificat 11 angajați au fost depistați ca fiind purtători ai bacteriei stafilococ auriu. Cei 11 lucrează la Secția de neonatologie.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) vrea să relocheze activitatea a trei spitale din Capitală, se arată într-un proiect de hotărâre a CGMB.

Maternitatea va fi relocată

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat în urmă cu două săptămâni relocare a trei spitale din subordinea adminsitrației locale, printre care și a Maternității Giulești.

Clădirea datează din anul 1921 și a găzduit inițial o şcoală de ucenici, iar din 1949 până în anul 1951, o școală de moaşe.

Potrivit declarațiilor făcute în ultimele săptămâni de unii specialiști, este foarte riscantă folosirea în continuare a actualelor săli de naștere, din cauza bacteriilor ce au pătruns în pereți.

Profesor doctor Nicolae Suciu, managerul Maternităţii Polizu, explicație pentru Pro Tv:

Sunt incinte care au o vechime, oricât am da noi pe pereţi şi am freca, germenul stă în perete. Trebuie să se meargă până la tencuială, dată jos, până la zidul de rezistenţă şi apoi îmbrăcată. Sunt norme clare care arată cum trebuie să îmbrăcăm pereţii: cu tarchet sau lavabilă, dar nu trebuie acoperit un defect, ci trebuie văzută cauza defectului.

Ministerul Sănătății ne atenţionează de multe ori şi a făcut-o chiar prin septembrie, că nu s-a respectat orarul de igienă anual.

De ce spune Primăria că este necesară relocarea:

  • funcționalitate a spațiilor cu destinație medicală și non-medicală
  • siguranță structurală și de integritate constructivă a imobilelor
  • îndeplinire a cerințelor din normele DSP, privitor la suprafețele alocate per pacient și a circuitelor medicale
  • încadrare a imobilelor ce găzduiesc spitalele la momentul actual în categorii de clasă seismică ce nu permit continuare activității sau limitează desfășurarea activității condiționat de intrarea imediată în lucrări de consolidare, fapt ce ar duce la suspendarea desfășurării actului medical

Pentru Maternitatea Giulești este necesară o clădire cu o suprafață de cel puțin 14.000 de mp, pentru secțiile de Obstetrică-Ginecologie I, II și Neonatologie e nevoie de o clădire de cel puțin 5.000 de mp, conform unui comunicat al Primăriei Capitalei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: