vineri

19 aprilie, 2024

2 octombrie, 2015

timeVladimir Putin pare să fi luat Occidentul prin surprindere cu bombardamentele executate în Siria, dar maşina de propagandă a Kremlinului a fost gata să pornească miercuri odată cu primele bombe- o analiză Bloomberg asupra principalelor mesaje lansate de Moscova pe canalele media după derularea atacurilor din Orientul Mijlociu.

“O sută de terorişti morţi”, a anunţat joi prezentatoarea Russia Today, a doua cea mai mare reţea de televiziune din Rusia, la câteva ore după efectuarea atacurilor asupra “răufăcătorilor”, aşa cum îi caracterizează preşedintele rus pe cei atacaţi de aviaţia rusă în Siria.

Prezentatoarea a dat imediat legătura corespondentului RT din Orientul Mijlociu, care a vorbit despre precizia cu care au fost executate bombardamente în timp ce pe ecrane se derulau imagini video puse la dispoziţie de Ministerul rus al Apărării.


În paralel, pe 1RV, postul rusesc cu cea mai mare audienţă la public, o pleiadă de politicieni, analişi şi lideri religioşi (atât creştini cât şi musulmani) au prezentat argumente- morale şi legale- în favoarea intervenţiei militare din Siria.

“Este mai mult decât o acţiune militară împotriva Statului Islamic”, a afirmat şeful publicaţiei “Apărarea Naţională”, Igor Korotchenko, după ce Parlamentul a aprobat în unanimitate utilizarea forţelor militare în străinătate începând de miercuri. “Rusia protejează valorile umanităţii şi ia poziţie împotriva celor mai agresive forme ale obscurantismului şi terorii”, a asigurat Igor Korotchenko.

Chiar şi liderii partidelor de opoziţie din Parlamentul dominat de Rusia Unită au fost aduşi în studiourile 1TV ca să explice de ce e mai bine să lupţi în străinaătate împotriva terorismului decât să faci asta “acasă”.

Ce caută Rusia în Siria: împiedică al Treilea Război Mondial

„Până la urmă, cineva trebuie să cureţe şi mizeria făcută de SUA în Orientul Mijlociu, care ameninţă acum esenţa civilizaţiei”, a fost verdictul dat la 1TV de şeful Partidului Liberal Democrat, bine-cunoscutul Vladimir Jirinovski. “Rusia împiedică declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial”, crede Jirinovki.


Mereu vigilente în ultima perioadă să demaşte pericolul jihadist, oficialităţile şi presa din Rusia s-au concentrat şi asupra teoriei că Vladimir Putin luptă împotriva Statului Islamic, nu a religiei musulmane.

Rusia are ea însăşi o populaţie musulmană semnificativă- aproximativ 16 milioane de cetăţeni- şi a purtat de la dezmembrarea URSS, în 1991, două războaie împotriva separatiştilor islamişti.

Pe rând, liderii politici ai provinciilor Tatarstan, Cecenia şi Daghestan, în care religia majoritară este cea islamică, au apărut la 1TV pentru a-şi manifesta susţinerea pentru campania din Siria, la fel cum a procedat şi muftiul Talgat Tadzhuddin.

“Rusia este afectată direct, vorbim de graniţa de sus a ţării noastre… Când casa vecinului ia foc eşti obligat să mergi să ajuţi la restabilirea liniştii şi a păcii”, a explicat muftiul Tadzhuddin.

“Acum că euforia anexării Peninsulei Crimeea a cam trecut, mişcarea lui Vladimir Putin în Siria va fi principala armă de deturnare a atenţiei de la gravele probleme economice cu care se confruntă Rusia”, consideră Andrei Kolesnikov, analist la Carnegie Center Moscova.

“Bombardamentele din Siria sunt în primul rând de uz intern: bombele care cad din cer împrospătează o imagine altfel cam palidă- Rusia, putere mondială”, mai spune Kolesnikov.

Exact aceasta este imaginea pe care o transmit televiziunile din Rusia- toate controlate de Kremlin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: