miercuri

17 aprilie, 2024

1 iulie, 2014

Adina Vălean (PNL) şi Corina Creţu (PSD) au fost alese, marţi, în funcţii de vicepreşedinte al Parlamentului European. Adina Vălean a fost aleasă din primul tur, cu 394 de voturi, iar Corina Creţu, din al doilea tur, cu 406 voturi.

Cele 14 funcţii de vicepreşedinte PE au fost vizate de 15 candidaţi.


Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a anunţat, marţi, înainte de votul pentru vicepreşedinţii Parlamentului European, că delegaţia PSD nu o va vota pe Adina Vălean, candidat din partea PPE. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat că aceste două candidaturi ar fi trebuit susţinute de toţi europarlamentarii români.

PPE a propus şase candidaţi pentru cele şase posturi de vicepreşedinte pe care le are, în timp ce S&D are alocate trei posturi. În mod normal, în urma rezultatului alegerilor, S&D ar fi putut avea cinci posturi, dar a renunţat la două pentru a obţine funcţia de preşedinte al Parlamentului European, pentru jumătate din mandat.

Social-democratul Martin Schultz a fost reales marţi în funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

Având în spate o majoritate formală de 479 de deputaţi, Martin Schultz a fost ales prin vot secret cu voturile a 409 dintre cei 751 de parlamentari europeni.


Candidatura lui Martin Schultz a fost susţinută oficial de Partidul Popular European (221 parlamentari), de Partidul Socialist (191 parlamentari) şi de ALDE (67 deputaţi), formaţiuni care au încheiat diverse înţelegeri cu privire la alte funcţii europene de prim-rang.

Pe data de 16 iulie urmează alte alegeri importante la nivel european. E vorba de preşedinţia Comisiei Europene, pentru care este nominalizat Jean-Claude Junker.

Tot marti, europarlamentarii îi aleg şi pe cei 14 vicepreşedinţi şi pe cei 5 chestori ai Parlamentului European.

Corina Creţu (PSD/S&D) şi Adina Vălean (PNL/ PPE) au fost desemnate de grupurile lor europarlamentare drept candidate pentru câte o funcţie de vicepreşedinte al Parlamentului European.

În prima sesiune de la Strasbourg, urmează să se decidă şi şefii comisiilor de specialitate ale Parlamentului European.

Pe agenda sesiunii inaugurale mai figurează dezbaterea pe marginea rezultatelor Consiliului European din 26-27 iunie. La dezbatere participa preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Cu ocazia încheierii preşedinţiei elene a Uniunii Europene şi a începutului preşedinţiei rotative italiene, miercuri, Parlamentul European va face un bilanţ al preşedinţiei greceşti iar premierul italian Matteo Renzi va prezenta priorităţile preşedinţiei italiene a Consiliului UE, din al doilea semestru al anului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: