sâmbătă

20 aprilie, 2024

25 octombrie, 2018

Bursele europene şi-au consolidat evoluţia pozitivă, mai mult la Paris şi mai puţin la Frankfurt şi Londra. după ce Mario Draghi (foto), preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a reconfirmat tendința pozitivă a economiei Zonei Euro.

Mario Draghi a confirmat planurile BCE de a opri achiziţiile de obligațiuni europene şi de a decide prima majorare a ratei dobânzii de referinţă în a doua parte a anului 2019, ceea ce este şi o confirmare indirectă a tendinţei pozitive a economiei.

BCE contunuă să mizeze pe soliditatea creşterii economice europene în ciuda datelor mai degrabă dezamăgitoare care ar sugera contrariul: scăderea indicelui perţurilor de producţie pe iunie, a celui de încredere al institutului german IPO, ca şi semnele de slăbiciune ale exporturilor.


„Desigur, un război comercial cu runde de represalii ar crea un climat cu totul diferit”, a adăugat Mario Draghi.

(Citiți și: Bursele europene ezită după prăbuşirea celor asiatice şi americane. Începe marea corecţie a recordurilor istorice)

La sfârşitul lunii decembrie, BCE urmează să oprească achiziţiile de obligaţiuni, parte a programului de relaxare monetară cantitativă (QE), deja limitat la 15 miliarde euro lunar începând din octombrie şi care a ajuns la un total de 2,6 de trilioane de euro.

BCE și-a început programul QE mai târziu decât SUA, care deja este la a cincea majorare a dobânzii de referință.

Evoluția piețelor și înregistrarea unei întregi serii de maxime istorice ale indicilor bursieri în ultimiiani au fost puternic stimulate de programele QE.


Menținerea coordonatelor BCE, cunoscute de mai multă vreme și deja incluse în cotațiile bursiere a fost de natură să calmeze grijile piețelor europene, care au ezitat, joi dimineață să urmeze tendința de cădere pronunțată a celor asiatice și americane.

(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)

Obiectivul BCE este o creştere a preţurilor inferioară dar apropiată de 2%, un nivel considerat favorabil pentru economie.

Deși, în luna septembrie inflaţia de bază din Zona Euro (care exclude preţurile la energie şi alimente) a fost de 0,9%, BCE mizează pe o accelerare a inflaţiei de bază până la 1,1% în 2018 şi la 1,8% în 2020, pe măsura scăderii şomajului şi a creşterii salariilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: