sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 martie, 2016

sal ukMăsurile ce vor duce la cele mai semnificative majorări ale salariului minim garantat din Marea Britanie vor intra în vigoare vineri.

Ca urmare, salariile celor mai prost plătiți angajați vor înregistra o creștere de patru ori mai mare decât media națională, scrie Financial Times, notând că evoluțiile din Marea Britanie vor fi atent monitorizate de marile puteri economice ale lumii.

Guvernele din numeroase state dezvoltate au introdus politici privind salariul minim garantat ca răspuns la inechitățile sociale și la creșterea anemică a salariilor.


Stagnarea salariilor din ultimii ani a fost pusă pe seama creșterii competiției de la nivel global, a declinului negocierilor colective, a încetinirii creșterii productivității, dar și a evoluțiilor tehnologice care au dus la dispariția unor locuri de muncă.

Ca răspuns, Germania a introdus anul trecut, în premieră, salariul minim garantat. Premierul japonez Shinzo Abe și-a anunțat intenția de a majora salariul minim cu 3% pe an, în viitorul apropiat, iar unele orașe americane au mărit plafonul salariului minim pe oră (cel mai recent, Seattle, la 15 dolari pe oră).

Statele în curs de dezvoltare, cum ar fi Malaezia, folosesc acest instrument pentru a încerca să redistribuie creșterea mai echitabil și pentru a-i încuraja pe angajatori să urce pe lanțul valoric. Richard Dickens, profesor de economie la Universitatea din Sussex, este de părere că ”salariile minime nu au fost niciodată atât de populare”. ”Întrebarea este cât de departe le poți împinge”, spune el.

Marea Britanie va încerca să răspundă acestei întrebări prin noua legislație care va duce salariul minim de la 7,2 lire pe oră în prezent la 9 lire pe oră în 2020. Nick Boles, ministrul Muncii, susține că ar fi ”una dintre cele mai mari creșteri ale salariului minim făcute de orice guvern din lumea occidentală în istoria recentă”.


Mulți economiști avertizează că majorarea salariului minim peste un anumit nivel poate duce la pierderea de locuri de muncă sau de mutarea acestora în zona economiei informale, nefiscalizate.

În ultimii ani și părerile experților cu privire la impactul salariului minim s-au mai nuanțat, notează sursa citată, în principal ca urmare a analizării evoluțiilor din statele care au implementat astfel de politici. Spre exemplu, Marea Britanie a majorat constant salariul minim garantat fără ca aceste creștere să producă efecte negative natabile asupra pieței forței de muncă.

Primele semnale din Germania sunt, de asemenea, încurajatoare. În ciuda temerilor exprimate de mediul privat, ca urmare a introducerii salariului minim de 8,5 euro pe oră în 2015, rata șomajului a continuat să scadă și se află în prezent la un nivel minim istoric.

Salariul minim din Marea Britanie este, chiar și acum, relativ generos în comparație cu cel din alte state, potrivit unei analize Financial Times.

Guvernul intenționează să continue politica de majorare până când salariul minim va ajunge să fie de 60% din salariul mediu pe economie, ceea ce ar plasa Marea Britanie pe primul loc din acest punct de vedere în rândul statelor OECD. Alte state precum Franța și Australia mențin la ora actuală nivelul salariului minim la 60% din salariul mediu pe economie, cu rezultate diferite – șomaj ridicat în Franța și scăzut în Australia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: