joi

25 aprilie, 2024

14 octombrie, 2017

Toate puterile lumii, cu excepția Israelului și a Arabiei Saudite, critică cu severitate decizia președintelui SUA de a nu semna documentul care certifică faptul că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear din 2015.

Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Theresa May și-au reafirmat într-un comunicat comun angajamentul în favoarea acordului, îngrijorați de implicațiile deciziei lui Donald Trump.

La rândul său, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant de Externe al UE, a declarat că Washingtonul nu poate anula unilateral acordul: „Nu este un acord bilateral. Nu aparține unei singure țări și nu este la latitudinea unei țări să-l anuleze. Este un acord multilateral aprobat în unanimitate de Consiliului de Securitate ONU”, a spus Federica Mogherini, citată de Politico.


„Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a verificat de opt ori dacă Iranul implementează toate angajamentele sale nucleare, după un sistem integrat de monitorizare. Nu a fost înregistrată violarea nici uneia din angajamentele prevăzute în acord”, spune Federica Mogherini.

Decizia președintelui SUA face parte din abordarea acordurilor internaționale ale Americii, sub sloganul „America First”. Donald Trump a decis și retragerea SUA din acordul de la Paris privind schimbările climatice și din Parteneriatul Trans-Pacific, ca și renegocierea acordului de liber schimb nord american, NAFTA.

„Nu vom merge pe un drum al cărui final predictibil înseamnă mai multă violență, mai multă teroare și o amenințare nucleară a Iranului foarte reală”, a declarat Donald Trump, citat de Reuters.

Strategia Administrației SUA privind Iranul a înfuriat Teheranul și a sporit răceala dintre Washington și capitalele europene, cu Uniunea Europeană, cu Rusia și cu China, unii semnatari ai acordului cu Iranul, care implicăp și beneficii economice.


Congresul SUA are la dispoziție 60 de zile pentru a găsi o soluție împreună cu Casa Albă sau pentru a impune din nou sancțiuni economice asupra Iranului, ceea ce ar fi o încălcare de facto a acordului și anularea acestuia.

Mai există și posibilitatea procedurală ca parlamentarii americani să nu ia nici o decizie. Acordul ar rămâne valabil, dar președintele Donald Trump își propune să continue să se opună aplicării acestuia, , potrivit Reuters.

În replică, președintele iranian Hassan Rouhani l-a acuzat pe omologul său american de acuzații nefondate

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: