vineri

19 aprilie, 2024

9 februarie, 2018

Liderii marilor bănci centrale ale lumii spun că acestea își vor continua strategia de înăsprire a politicilor monetare, inclusiv prin creșterea dobânzilor, sfidând evoluția marilor burse, care au intrat în panică tocmai din această cauză.

Strategii politicilor monetare „nu-și vor permite să devină neliniștiți din cauza actualului declin al acțiunilor la burse”, a declarat Jens Weidmann, președintgele băncii centrale germane, Bundesbank.

„Vor mai fi creșteri și scăderi la burse. (…) Volatilitatea piețelor nu este cu totul surprinzătoare”, a spus și Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, citat de Bloomberg.


Declarațiile vin după ce oficialii Federal Reserve (FED), banca centrală a SUA, au semnalat că marile turbulenţe de pe pieţe nu sunt suficiente ca să îi forţeze să-şi regândească planul de creştere graduală a dobânzilor.

„Mai multă volatilitate în pieţe ar putea fi un lucru sănătos, care corecteze excesele acesteia”, a declarat Robert Kaplan, preşedintele FED Dallas, pentru Bloomberg. FED este, în fapt, un holding de 12 bănci de emisiune, răspândite pe teritoriul SUA.

Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale Europene (BCE) au lăsat, de asemenea, să se înţeleagă faptul că ignoră vânzările masive de acțiuni de la burse, fiind mai atenţi la modalitatea de a opri achiziţia de eurobonduri, care este, de fapt, tot un stimul monetar.

Prăbuşirea a fost declanşată vineri de majoritatea jucătorilor importanți, care au interpretat ştirile bune despre economia SUA, ca pe un potenţial motiv pentru FED să crească dobânda sa de referinţă. Marile scăderi au continuat în următoarele două zile.


Majoritatea analiştilor au considerat iniţial că investitorii au profitat de percepţia menţionată pentru a încasa profiturile marilor creşteri anterioare, care deveniseră nerealiste, şi ca să permită pieţei să le corecteze.

Între timp, însă, corecţia pieţelor a continuat, joi, şi indicele dow jones la Bursei din New York a pierdut peste 10% față de maximile istorice atinse nu demult și a ajuns în deasupra nivelului de 23.500 de puncte, joi (vezi grafic).

Pragul este unul important pentru analiștii comportamentului pieței, pentru care nivelul respectiv este un suport pentru oprirea degringoladei. În jurul lui piaţa americană a stagnat în ultimele două luni ale anului trecut, înainte de a mai înregistra ultima febră ascendentă din ianuarie.

Dacă piaţa coboară şi mai mult şi suportul de la 23.500 este infirmat şi, eventual, şi cel de la 22.000 de puncte, atunci piaţa se poate scufunda până spre 18.000 de puncte, de la maximul absolut de 26.616, din 26 ianuarie 2018.

Abia sub 18.000 de puncte va deveni rezonabilă dezbaterea privind relevanţa prăbuşirii ca semnal privind începerea parcursului descendent al economiei lumii spre viitoarea recesiune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: