sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2017

Londra trimite una dintre cele mai avansate nave de luptă britanice la Marea Neagră, în prima misiune operativă a Marinei Regale în regiune de la Războiul Rece încoace, scrie The Mail on Sunday.

HMS Diamond, distrugător din clasa Type 45, echipat cu cele mai recente rachete antiaeriene, va fi trimis în apropierea Ucrainei, având la bord până la 60 de membri ai unor unități de comando ai Marinei Regale și ai Special Boat Service.

Este vorba despre una dintre cele mai importante mobilizări britanice la frontierele Rusiei din ultimele decenii şi are loc după ce premierul le-a spus vineri unor politicieni americani că Marea Britanie şi Statele Unite ar trebui să-l înfrunte pe preşedintele rus Vladimir Putin.


Potrivit articolului publicat vineri, săptămâna trecută, de către britanici, HMS Diamond va conduce o forţă operaţională NATO şi va proteja 650 de militari britanici implicaţi în exerciţii secrete în Ucraina, ţară care se confruntă cu un conflict separatist în este din 2014.

Experţi britanici pregătesc deja mii de militari ucraineni de infanterie. Nava de război high-tech, lansată la apă în 2007 şi introdusă în serviciu trei ani mai târziu, va avea la bord rachete de tip Sea Viper. Deplasându-se cu o viteză supersonică, aceste focoase ghidate de radar au o rază de acţiune de până la 70 de mile şi pot distruge aeronave şi drone inamice.

În cazul unui atac de la mică distanţă, distrugătorul HMS Diamond este protejat de un tun modern de tip Gatling, Phalanx, care trage aproximativ 3.000 de obuze de 20 de milimetri pe minut.

Trupele de război sunt aduse la bord cu un elicopter de tip Lynx Mk8, pe un heliport situat la pupa.


”Am efectuat numeroase exerciţii navale la Marea Neagră în trecut, dar au avut loc în circumstanţe mai bune şi cu intenţii mai bune. Aceasta este o operaţiune cu un obiectiv foarte serios. HMS Diamond îşi poate purta singur de grijă, iar preşedintele Putin este un om care respectă puterea militară. NATO trebuie să arate că nu se simte ameninţată şi că Regatul Unit preia conducerea”, a declarat lord West, fost comandant al Marinei Regale.

Ministrul Apărării, Sir Michael Fallon, a declarat pentru The Mail on Sunday: ”Valorile libertăţii şi democraţiei nu pot fi negociate. Marea Britanie păşeşte pe scena mondială şi îi susţine ferm pe prietenii noştri ucraineni. Regatul Unit transmite un mesaj clar, potrivit căruia suntem angajaţi să apărăm democraţia în lume şi să susţinem suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

HMS Diamond urmează să sosească la Marea Neagră odată cu mobilizarea unor militari britanici în alte ţări europene.

Aproximativ 800 de militari urmează să fie staţionaţi în Estonia în vară, iar alţi 200 sunt trimişi în Polonia.

Forţele Aeriene Regale (RAF) trimit, totodată, avioane de tip Typhoon în România.

Ministrul britanic al apărării anunţa pe 26 octombrie că Londra trimite aeronave de tip Typhoon, în cadrul misiunii de patrulare aeriană pe flancul de sud al NATO, de la baza aeriană Coningsby, care urmează să fie staţionate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în România, pe o perioadă de până la patru luni, în 2017.

Avioanele, al căror număr nu a fost precizat, reprezintă, alături de cei 800 de militari pe care ministrul britanic al Apărării Michael Fallon a anunţat că-i va trimite în Estonia, contribuţia Regatului Unit la cele patru batalioane din Polonia şi ţările baltice în cadrul Prezenţei Avanasate Consolidate (Enhanced Forward Presence).

Această dislocare de echipament militar britanic are loc ca răspuns la comasarea unor trupe şi tancuri ruse în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, şi la frontiera cu Țările Baltice.

Guvernul de la Kiev spune că se teme că o invazie rusă ar putea avea loc oricând.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: