vineri

19 aprilie, 2024

14 martie, 2018

Marea Britanie a anunțat miercuri că expluzează 23 de diplomați ruși, identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse. Aceștia au primit termen de o săptămână să părăsească UK.

De asemenea Regatul Unit a anunțat și tăierea tuturor legăturilor la nivel înalt cu Rusia, după ce marți seară expirase ultimatumul britanic în privința explicațiilor pe care Rusia ar fi trebuit să le dea în privința otrăvirii fostului spion dublu Serghei Skripal.


Ambasada Rusiei a reacționat: „Considerăm că această actiune ostilă este absolut inacceptabilă, nejustificată și pripită. Toată responsabilitatea pentru deterioararea relațiilor Rusia-Marea Britanie apartine actualilor conducători politici britanici”

***

Decizia fără precedent a fost anunțată de premierul  Theresa May, ca răspuns la otrăvirea fostului agent Serghei Skripal.

Este cea dură decizia de acest fel luată de Marea Britanie în ultimii 30 de ani, a spus premierul May. După moartea lui Alexander Litvinenko, în 2007, au fost expulzați patru diplomați.


De asemenea, a mai spus Theresa May, Londra va tăia toate legăturile la nivel înalt cu Rusia și nu va fi reprezentată la Cupa Mondială de niciun ministru sau membru al Casei Regale.

Guvernul va trebui să elaboreze noi reglementări pentru a-i opri să intre în țară pe cei suspectați că ar fi agenți străini, a mai spus șefa guvernului de la Londra.

Ea a acuzat Rusia că a tratat cu sarcasm cererea autorităților britanice de a li se explica cum a ajuns neurotoxina novichok, utilizată de armata rusă, să fie folosită în atacul împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

(Citiți și: ”Atacul din Salisbury / Ultimatum al Marii Britanii acordat Rusiei: Explicați-vă acțiunile sau suferiți consecințe”)

În plus, Moscova nu a oferit până la expirarea ultimatumului dat de Londra, miezul nopţii de marţi spre miercuri, nicio explicație credibilă, și a arătat dispreț față de gravitatea acestui incident, a mai declarat Theresa May în fața Parlamentului Britanic, citat[ de The Guardian.

„Nu există nicio altă concluzie decât aceea că statul rus este responsabil de tentativa de ucidere a domnului Skripal și a fiicei sale”, a spus premierul, adăugând că tentativa de asasinat înseamnă „folosirea nelegală a forței, de către statul rus, împotriva Regatului Unit”.

Rusia: „Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară”

Administraţia Vladimir Putin a atenţionat, marţi seară, Marea Britanie, transmiţându-i recomandarea de a nu ameninţa o „putere nucleară” precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus.

Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: „Nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară”.

Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras și ea atenţia că „orice ameninţare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”. „Partea britanică trebuie să fie conştientă de acest lucru”, a subliniat reprezentanţa diplomatică. „Ambasada a transmis marţi Ministerului britanic de Externe o notă în care a reiterat că Rusia nu este implicată în incidentul din Salisbury; de asemenea, a fost reiterată disponibilitatea pentru o investigaţie comună”, precizează misiunea diplomatică.

Chimist care a participat la crearea neurotoxinei Novichok – A fost inventat și studiat doar în Rusia

Un chimist rus care a contribuit la crearea neurotoxinei folosite pentru a-l otrăvi pe fostul spion a spus că doar Guvernul de la Moscova ar putea să fie în spatele atacului.

Vil Mirzayanov, în vârstă de 83 de ani, a declarat că este convins că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil, având în vedere că Rusia controlează cu stricteţe rezervele de Novichok şi că dezvoltarea neurotoxinei implică un proces prea complicat pentru o persoană obișnuită.

Programul ruşilor a produs mai multe tone de Novichok. „Novichok a fost inventat şi studiat doar în Rusia. Nimeni nu ştia de acest lucru”, a spus Mirzayanov.

Cele două victime ale atacului, Sergei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost găsite inconștiente, săptămâna trecută, în Salisbury, sud-vestul Londrei, după ce au avut contact cu ceea ce poliția a descoperit ulterior că a fost un agent neurotoxic. Cei doi sunt spitalizați, în stare critică, la fel și primul ofițer de poliție britanic sosit la fața locului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: