marți

19 martie, 2024

20 martie, 2018

Marea Britanie și-a retras oferta de a conduce, în 2019, forța militară a UE pregătită pentru luptă- este primul exemplu concret de efect provocat de  ieșirea Marii Britanii din UE.

Potrivit unei scrisori obținute de Politico, Marea Britanie l-a informat, miercurea trecută, pe șeful Comitetului militar european că nu va mai îndeplini rolul de stat-lider al grupului de luptă pentru apărarea UE după 2019.

Motivul invocat oficial face referire la incertitudinea legată de condițiile retragerii Marii Britanii din UE.


Implicarea Marii Britanii pe viitor în proiecte comune de apărare depinde de rezultatul negocierilor specifice cu Bruxelles. Londra vrea să obțină un mai mare grad de implicare în procesul de decizie și de control al misiunilor militare în care participă decât cel pe care UE îl permite în relația cu state terțe.

Dacă UE refuză solicitarea britanică, atunci, afirmă oficiali ai statului, atunci este puțin probabil ca Regatul Unit să ia parte în viitor la misiuni de apărare comune cu UE.

Anunțul apare într-o perioadă în care premierul Theresa May vorbește insistent despre angajamentul necondiționat al Marii Britanii în materie de securitate europeană.

Mai multe state europene și-au asumat participarea cu trupe la așa-numitul grup de luptă european, forță al cărui cartier general este asigurat prin rotație de state membre UE, ca parte a unei mișcări mai largi menite să dea relevanță Uniunii Europene în domeniul Apărării.


Grupul de luptă nu a fost desfășurat deocamdată în nicio zonă de criză, dar acesta este gata de intervenție în caz de necesitate. Marea Britanie urma să preia responsabilitatea grupului în a doua parte a anului 2019, chiar în interiorul perioadei de tranziție Brexit.

În scrisoarea prin care Bruxelles-ul este informat despre decizia Marii Britanii, generalul locotenent George Norton afirmă că decizia retragerii din cadrul programului este provocată de problemele logistice provocate de Brexit și că Marea Britanie ar putea continua să facă parte din program în viitor, dacă se va ajunge la o înțelegere politică în domeniu.

Scriindu-i generalului Mikhail Kostarakos, președintele comitetului militar european, generalul Norton afirmă că Marea Britanie este pregătită să asigure în viitor  grupul de luptă, imediat ce incertitudinile legate de Brexit vor fi lămurite. Oficialul britanic a precizat că oferta inițială a Regatului Unit a fost una de principiu.

”Acțiunile militare se bazează pe claritatea scopului și pe planificare, nu în ultimul rând necesită timp pentru pregătirea unei forțe credibile din punct de vedere al capabilităților. Marea Britanie consideră că, tocmai pentru a da timp UE și statelor membre să identifice și să desemneze un grup de luptă care să fie pregătit în orice moment să intervină eficient în caz de necesitate, deciziile nu pot fi amânate. În consecință, vă anunțăm formal că ne retragem oferta de a asigura comanda grupului de luptă în perioada 2019-2020. Asigurările necondiționate legate de securitatea europeană, asigurări oferite de către premierul nostru, rămân valabile în continuare, însă oferta ne provoacă complicații inutile în perioada de tranziție”, se afirmă în scrisoare.

Ministrul britanic al Apărării nu a răspuns solicitării Politico de a comenta în legătură cu subiectul.

Decizia de a disloca grupul de luptă revine liderilor UE – Consiliului European, instituție pe care Marea Britanie o va părăsi în martie 2019. Votul Consiliului European privind detașarea în zone de criză a grupului de luptă poate fi blocată de un eventual veto al stalelor care asigură personalul militar al acestei unități.

Marea Britanie este una dintre puținele state europene capabilă să furnizeze personal combatant și, foarte important, cartierul general pentru acest grup de luptă european.

Franța, Italia, Germania și Grecia sunt singurele state membre UE care dețin cartiere generale naționale cu capacități suficiente pentru a conduce o operațiune militară la nivel european. Marea Britanie asigură cartierul general pentru cei 1.500 de militari olandezi și belgieni care compun grupul de luptă în 2018.

Marea Britanie mai conduce ”Atlanta”, misiunea europeană anti-piraterie care se desfășoară în largul coastelor Somaliei.

Londra joacă un rol important și în derularea operațiunii ”Sofia”, operațiune desfășurată în Mediterana împotriva traficului de persoane și comandată de Italia, și are trupe staționate în Estonia în cadrul misiunii de descurajare a potențialelor acțiuni militare ale Rusiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: