vineri

29 martie, 2024

20 iulie, 2016

theresa mayPremierul britanic Theresa May l-a informat pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că Marea Britanie va renunța să asigure președinția rotativă a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, a anunțat miercuri executivul de la Londra, potrivit AFP.

Theresa May l-a anunțat marți telefonic pe Donald Tusk de decizie, transmițând că țara sa „va fi extrem de ocupată cu negocierile privind ieșirea din UE”, a spus un purtător de cuvânt.

Marea Britanie trebuia inițial să preia această președinție după Malta și înainte de Estonia.


Decizia survine la nici o lună după referendumul la care britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană.

Ungaria a informat deja Uniunea Europeană că este gata să preia de la Marea Britanie președinția prin rotație a blocului comunitar în a doua jumătate a lui 2017. Anunțul oficial a fost făcut marți de către ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de MTI.

Ministrul a precizat că Ungaria, cu ajutorul țărilor din grupul de la Vișegrad, este singurul stat UE care a avut un răspuns de succes la principalele provocări legate de situația ”anormală” din Europa.

În plus, spune ministrul de Externe, țara și diplomații ei au primit un feedback pozitiv după ultima perioadă de șase luni când țara a deținut președinția prin rotație a UE, în prima jumătate a anului 2011.


O a doua ofertă a venit miercuri, din partea Belgiei. ”Belgia este dispusă să preia această președinție, dacă ni se cere aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Didier Vanderhasselt, la mai puțin de o lună de la referendumul în care britanicii au votat în favoarea ieșirii țării lor din Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: