joi

18 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2016

florin-secureanu-sursa-tolo-ro
Managerul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu. Sursa: tolo.ro

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a decis demiterea managerului de la Spitalul Malaxa, unitate aflată în subordinea administrației locale, după ce o echipă a DNA a făcut marți percheziții într-un dosar de corupție ce vizează cheltuirea banilor publici. Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că acest caz este unul emblematic și sunt mulți manageri de spital care ar trebui să plece.

Florin Secureanu, managerul de la Spitalul Malaxa, ar ține contabilitate dublă și ar fi transferat din fondurile unității 1,6 milioane de lei cash către RYS Force Company SRL, firmă ce continuă să încaseze bani din spital, deși instanța a dizolvat-o în iulie 2015 și s-a radiat în noiembrie 2016, potrivit tolo.ro

În fiecare zi, Secureanu ar deconta între 2.000 și 3.000 de lei cash de la casieria spitalului pentru servicii și bunuri fictive, potrivit investigației celor de la tolo.ro, care conține și mai multe facsimiluri după aceste deconturi.


Printre aceste facturi se numără și cele care arată că s-au decontat înmormîntări ale rudelor unor cunoștințe din primărie ale lui Florin Secureanu.

Gabriela Firea a decis demiterea lui Florin Secureanu

„Este o situație dificilă la Spitalul Malaxa din Capitală în acest moment.

Am fost informată că o echipă a DNA se află la Spitalul Malaxa. Din acest moment, acțiunea demarată de ieri dimineață de Corpul de control al primarului general încetează, pentru că nu putem să suprapunem o cercetare a Corpului de control al primarului general peste o anchetă a DNA.

Din primul moment în care am aflat că DNA se află la Spitalul Malaxa și investighează activitatea managerului care este în această funcție de nouă ani de zile am luat decizia demiterii acestuia, iar pe parcursul zilei de astăzi voi anunța care va fi, prin dispoziție, conducerea interimară a acestui spital.


Nu puteam să mergem mai departe cu această conducere, cu atât mai mult cu cât încerc de ieri dimineață să iau legătura cu domnul manager și pur și simplu se ascunde atât de reprezentanții Primăriei, cât și de cei ai Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din Capitală”, a spus  marți Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Ministrul Sănătății: Cazul Malaxa este emblematic. Mulți manageri de spital ar trebui să plece

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, marți, că este „emblematic” exemplul directorului de la Spitalul Malaxa, Florin Secureanu și că sunt mulți managerii actuali care ar trebui să plece.

„Trebuie să avem un alt tip de manager în spitalele de stat și în spitalele private din România. Problemele pe care le întâmpinăm noi și care sunt publice se referă mai ales la spitalele de stat.

Iar exemplul pe care l-ați menționat este emblematic. Ce facem noi? Ceea ce putem să facem este să trimitem Corpul de control pentru a investiga lucrurile semnalate. Pentru aceasta, de asemenea, am cerut acordul doamnei Firea. Din nou Ministerul Sănătății are nevoie de autoritatea publică locală și de reprezentanții acesteia înainte să poată să meargă în control”, a mai spus ministrul.

„Este deci esențial ca la nivelul unităților sanitare să avem oameni capabili, să avem oameni care să nu se considere deasupra problemelor, ci să aibă atât dorință, cât și capacitatea și tenacitatea să le rezolve”, a adăugat Vlad Voiculescu.

(Citiți și OUG: Modificări severe în managementul spitalelor. Ordonanța care sparge monopolul cadrelor universitare și introduce interdicții de sponsorizare între industria medicală și manageri)

Reamintim că Executivul a adoptat la jumătatea lunii noiembrie o ordonanță de urgență ce scoate managementul spitalelor de sub monopolul cadrelor universitare și introduce noi incompatibilități și conflicte de interese pentru cei care conduc aceste unități.

Una dintre modificări duce la eliminarea restricțiilor privind participarea la concurs și deschiderea competiției în selectarea celor mai competenți directori :

Se lărgeşte astfel sfera persoanelor care pot ocupa această funcţie, pentru că, de acum înainte, selecția managerilor se poate face și din rândul altor categorii de specialişti cu experienţă şi abilităţi de conducere dovedite.

Până în acest moment, exista obligaţia ca managerii din spitalele clinice să fie cadru universitar sau medic primar. Această măsură îngrădea în mod nejustificat accesul la această funcţie, cu consecinţe negative în procesul de selecţie pentru ocuparea acestei funcţii şi în desfășurarea activității de management, explică Minsiterul Sănătății motivul modificării.

O altă noutate – se vor organiza concursuri pentru șefii de secții, deoarece aceasta reprezintă metoda cea mai obiectivă şi transparentă pentru desemnarea celei mai potrivite persoane pentru ocuparea acestor funcţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: