joi

25 aprilie, 2024

20 decembrie, 2018

Recenta creștere a dobânzii de referință a băncii centrale a SUA (Rezerva Federală – Fed) sporește dificultățile financiare ale României.

FED a operat a a patra majorare a dobânzi de refrință în acest acest an, crescând atractivitatea plasamentelor în dolari în dauna celor în monedele economiilor emergente.

Cum o bună parte din deficitul de cont curent al României este acoperit de fluxurile speculative, şi atractivitatea leului ar putea avea de suferit, păstrând proporțiile faţă de monedele marilor economii emergente.


Cel dintâi risc sistemic la adresa stabilităţii financiare este „Deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente” – cotat ca risc ridicat în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Riscul este de aşteptat să se intensifice în perioada următoare, având în vedere contextul actual internaţional, caracterizat de reluarea episoadelor de volatilitate înaltă pe pieţele financiare, pe fondul creşterii incertitudinilor privind acordurile comerciale globale, efectelor normalizării politicilor monetare în țările dezvoltate şi accentuării tensiunilor geopolitice”, spune raportul BNR.

Federal Reserve (Fed) și-a menținut programul de majorări ale dobânzii de referință pentru următorii doi ani, deși a îmblânzit tonul, aprecind că înăsprirea politicii monetare de apropie de final, pe fondul volatilităţii de pe pieţele financiare şi a încetinirii creşterii economiei mondiale.

Dobânda la dolari


Domeniul dobânzii de referinţă a Fed a fost ridicat cu un sfert de punct procentual până la intervalul cuprins între 2,25% şi 2,50%, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.

Banca centrală a SUA își continuă astfel campania de revenire a costului banilor la o relație „normală” cu inflația pe mpsură ce economia înregistrează „un ritm solid de creştere iar piaţa forţei de muncă continuă să se îmbunătăţească”, spune Fed.

Vor fi necesare „unele” creşteri graduale ale dobânzii, subliniată comunicatul Fed, introducând nuanţa care sugerează o relativă îmblânzire a ritmului de înăsprire a politici monetare, măcar de dragul evitării confruntării cu Casa Albă.

Oficialii Fed estimează că rata dobânzii va fi majorată de două ori în 2019 şi o dată în 2020, prognoza arătând o rată medie a dobânzii de 3,1% la finalul lui 2020 şi 2021.

În previziunile din septembrie, Rezerva Federală a SUA se aştepta ca rata dobânzii să fie majorată de trei ori în 2019 şi o dată în 2020. Schimbarea reflectă eroziunea încrederii în perspectivele primei economii mondiale.

Creşterea economică a SUA ar urma să fie de 2,3% în 2019 şi de 2% în 2020, uşor sub ritmurile anticipate de Fed în septembrie.

Rata şomajului de 3,7% este cel mai redus nivel din ultimii 49 de ani şi ar urma să scadă la 3,5% anul viitor şi să urce la 3,6% în 2020.

Inflaţia, care a atins anul acesta ţinta Fed de 2%, ar urma să scadă la 1,9% anul viitor, faţă de 2% cât se previziona în septembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: