sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 octombrie, 2018

Jeremy Hunt, șeful diplomației britanice

Marea Britanie acuză Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) că a organizat și coordonat o serie de atacuri cibernetice care au avut ca scop subminarea democraţiilor occidentale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă solidaritatea cu Marea Britanie și Irlanda de Nord, precizând, într-un comunicat, că România „se confruntă la rândul său cu astfel de provocări”.

„Acest fel de comportament demonstrează dorinţa lor de a opera fără să ţină cont de dreptul internaţional sau de normele stabilite şi de a acţiona cu un sentiment de lipsă de vinovăţie şi fără să se ia în calcul consecinţele”, a declarat într-un comunicat ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt.


„Mesajul nostru este clar”, a adăugat ministrul: „Împreună cu aliaţii noştri, vom descoperi şi vom răspunde la tentativele GRU de a sabota ordinea internaţională”.

O evaluare britanică bazată pe activitatea Centrului Naţional de Securitate Cibernetică ​​(NCSC) indică Serviciul de Informaţii Militare ruseşti (GRU) ca fiind entitatea aflată în spatele mai multor atacuri cibernetice, atacuri în care a fost folosită o reţea de hackeri pentru a răspândi confuzie în întreaga lume.

GRU, acuză Marea Britanie, a fost aproape sigur în spatele atacurilor împotriva bazei de date a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) sau împotriva aeroportului din Odesa, în Ucraina.

Potrivit unei surse guvernamentale britanice, GRU este asociat cu mai multe nume de hackeri cunoscuţi şi frecvent prezentaţi ca apropiaţi ai autorităţilor ruse: ‘Fancy Bear’, ‘Sandworm’, ‘Strontium’, ‘APT 28’, ‘CyberCaliphate’, ‘Sofacy’, ‘BlackEnergy Actors’, nume sub care se ascunde uneori o singură şi acceaşi entitate.


„Acţiunile GRU sunt nesăbuite şi nediscriminatorii: încearcă să submineze şi să intervină în alegerile din alte ţări”, a declarat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt.

„Mesajul nostru este clar, împreună cu aliaţii noştri, vom expune şi vom răspunde la încercările GRU de a submina stabilitatea internaţională”, a adăugat ministrul.

Deşi mai puţin cunoscut decât KGB-ul de odinioară puternic al Uniunii Sovietice, GRU, serviciul militar de informaţii al Rusiei a jucat un rol major în unele dintre cele mai importante evenimente ale secolului trecut, de la criza rachetelor cubaneze până la anexarea Crimeei.

MAE sprijină Marea Britanie în combaterea atacurilor cibernetice: „Și noi ne confruntăm cu astfel de provocări”

Ministerul de Externe și autorităţile române cu responsabilităţi în domeniu vor coopera cu Marea Britanie, cât şi cu alţi aliaţi sau parteneri, în luarea unor măsuri concrete pentru prevenirea şi combaterea agresiunilor cibernetice, precizează un comunicat transmis joi de MAE:

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă solidaritatea cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în raport cu declaraţia publicată de către Ministerul afacerilor externe britanic cu privire la acţiunile cibernetice ostile.

România, în calitate de stat membru UE şi NATO, situat în proximitatea unor regiuni marcate de instabilitate, se confruntă la rândul său cu astfel de provocări.

De asemenea, MAE își reafirmă în comunicat angajamentul ferm de a coopera cu Marea Britanie în vederea limitării şi prevenirii agresiunilor cibernetice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: