vineri

19 aprilie, 2024

3 august, 2013

Nici un oficial guvernamental norvegian nu a afirmat recent că Oslo se opune aderării României la spațiul Schengen, ci, din contră, oficialităţile norvegiene au asigurat Bucureștiul că-i susține aspirațiile legitime de aderare la Spaţiul Schengen, a precizat, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român.

”Nici un oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică în sensul articolului menţionat. Din contră, cu prilejul întâlnirilor avute la diverse niveluri cu oficialităţile norvegiene, partea română a fost asigurată de faptul că Norvegia susţine aspiraţiile legitime ale României de aderare la Spaţiul Schengen, având în vedere statutul şi relaţiile speciale pe care Norvegia le are cu UE”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, Norvegia, ca țară care nu este membră a Uniunii Europene, participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen, însă, sub aspect strict tehnic, nu drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, unde se decide asupra extinderii spațiului Schengen.


De asemenea, ”la nivelul Ambasadei României la Oslo nu există informaţii privind existenţa vreunui ONG norvegian care să strângă semnături pentru o petiţie contra aderării ţării noastre la Schengen”, a menționat MAE.

Totodată, MAE subliniază că, din momentul aderării României la UE, cetăţenii români pot călători liber în Spaţiul Economic European, deci şi în Norvegia, chiar dacă țara nostră nu a aderat la Spaţiul Schengen.

Libertatea de mişcare a cetăţenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertăţi fundamentale) este garantată prin Tratatele de Aderare la Uniune şi nu are legătură directă cu apartenenţa la Spaţiul Schengen, a mai explicat MAE.

Guvernul norvegian are în vedere să refuze intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, afirmă portalul rus Radiovesti, citat de Sofia News Agency.


Potrivit sursei, politicienii norvegieni consideră că, în cazul admiterii României şi Bulgariei, toate statele care formează în prezent spaţiul Schengen ar putea fi inundate de un nou val de criminalitate. Conform datelor Eurostat, citate de Radiovesti, la ora actuală, în 15 state ale UE există grupări infracţionale active provenite din aceste două ţări, grupări considerate a fi printre cele mai periculoase.

O organizaţie neguvernamentală din Oslo a început recent să strângă semnături pentru o petiţie, după ce o tabără cu 200 de imigranţi romi veniţi ilegal din România şi Bulgaria a fost evacuată. De asemenea, unii locuitori ai capitalei norvegiene au înaintat plângere la poliţie, reclamând gunoaiele lăsate în urmă de aceştia şi exprimându-şi teama că romii au putea răspândi boli.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: