vineri

29 martie, 2024

11 octombrie, 2011

România s-a apropiat la mai puţin de jumătate de procent de inflaţia medie a zonei euro. Reducerea de 0,21% a indicelui preţurilor de consum în septembrie faţă de august 2011 a dus poza preţurilor la un ademenitor record de 3,45%. Adică în apropierea ţintei fixate de BNR( 3% plus/minus 1%), care probabil că va fi atinsă în acest an.

Explicaţia aproape exclusivă constă în evoluţia preţurilor la legume, unde deja celebrul cartof ocupă locul de cinste. Legumele s-au ieftinit cu 14,32% într-o singură lună (cartoful cu 35,32%!) şi cu 26,65% de la începutul anului. Efectul pe indicele preţurilor de consum (IPC) a fost de 1,28%, adică IPC ar fi fost nu de 3,45% ci de 4,73% dacă legumele nu s-ar fi ieftinit semnificativ.

Aşa cum nu trebuia să ne inflamăm atunci când cartoful ne-a stricat perspectiva echilibrelor macroeconomice, nici acum nu trebuie să ne entuziasmăm de evoluţiile sezoniere ale unor preţuri volatile, implicit aflate în afara controlului politicilor economice.


Deşi suntem la a patra lună consecutivă de scădere a preţurilor, inflaţia CORE 2, care face abstracţie de preţurile volatile şi cele administrate de stat rămâne în domeniul pozitiv, la 0,2% pe lună (circa 2,5% anualizat, ceea ce este o valoare bună dar nu înseamnă deflaţie).

În fine, dar nu în ultimul rând, procesul de dezinflaţie, mai aşezat şi sustenabil în timp, este descris de inflaţia medie anuală. Care se situează încă la un nivel dublu faţă de poza de moment, respectiv 6,9%. Şi mai are de scăzut până să revină la valoarea înregistrată oficial pe 2010, adică 6,09%.

Efectul de bază, respectiv valorile inflaţiei de peste 0,5% lunar din ultimul trimestru al lui 2010 ne ajută (atenţie, la anul vom avea un efect invers peste vară). Deocamdată, însă, nu avem garanţia că inflaţia medie pe 2011 va fi mai mică decât cea pe 2010. La fel ca şi o femeie, inflaţia poate să arate mai rău sau mai bine în funcţie de conjunctură şi machiaj, fie el şi cu piure de cartofi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: