vineri

29 martie, 2024

22 octombrie, 2013

Dan Pascariu și Christian Heinzmann

UPDATE: Şedinţa AGA de la Tarom, programată pentru marți după-amiază, în care urma să fie revocat președintele CA, Dan Pascariu, nu s-a putut ţine, deoarece nu s-a prezentat SIF Muntenia, unul dintre acţionarii minoritari, iar pentru deciziile ce urmau să fie luate marţi ar fi fost necesară prezenţa tuturor acţionarilor.

Următoarea şedinţă în care ar putea fi revocat Dan Pascariu şi prelungit mandatul belgianului Christian Heinzmann nu este posibilă în mai puţin de 30 de zile, termenul prevăzut pentru convocare în cazul unei decizii cu vot majoritar.

Asta înseamnă că se va depăşi, la limită, data încetării mandatului lui Christian Heinzmann – 19 noiembrie.


***

Lupta de la Tarom se apropie de un deznodământ la fix un an și o săptămână de când a fost instalat managementul privat în companie.

Dan Pascariu, președintele Consiliului de Administrație al Tarom, va fi revocat din funcţie în şedinţa de marţi a AGA a Tarom, potrivit unor informaţii obţinute de cursdeguvernare.ro, iar mandatul lui Christian Heinzmann – CEO-ul privat instalat în noiembrie 2012 – va reveni la 4 ani, după ce acesta a semnat în luna iunie, sub presiunea Consiliului de Administrație, scurtarea lui la un an.

Surse oficiale au declarat pentru cursdeguvernare.ro că Dan Pascariu a fost convocat luni la Ministerul Transporturilor, unde un secretar de stat i-a cerut ca el şi Nicolae Demetriade (directorul executiv, instalat în luna iunie, odată cu scurtarea mandatului lui Heinzmann) fie să semneze revenirea mandatului lui Christian Heinzamnn la patru ani, fie să-şi dea demisiile.

În discuţie ar fi fost invocate discuţii purtate de autorităţile române cu ambasadorii Olandei, Belgiei şi Marii Britanii, în legătură cu managementul privat de la Tarom.

Marţi dimineaţă, Nicolae Demetriade a demisionat, atât din funcția de director executiv, cât și din cea de membru al CA.

Contactat telefonic de cursdeguvernare.ro, Dan Pascariu a declarat că nu-şi dă demisia, aşteaptă să fie revocat, şi că nu va contesta o eventuală îndepărtare din funcţie, cât timp ea va fi legală.

Christian Heinzmann, mandat de patru ani

Nicolae Demetriade a fost numit, în mai 2013, membru în CA al Tarom, iar în luna iunie a devenit director executiv, alături Christian Heinzmann.

Mandatul de manager privat al lui Christian Heinzmann urma să expire în noiembrie anul curent, după ce, tot în iunie, perioada iniţială, de patru ani, a fost redusă la un an.


Christian Heinzmann este unul dintre managerii privaţi numiţi în companiile de stat, în urma unor proceduri de selecţie complexe, la solicitarea FMI.

Luptele interne de la Tarom au început chiar după numirea managementului privat, în octombrie 2012. Primul CEO ales de CA, Heinrich Vystopuil , a plecat înainte de a-și începe mandatul.

A urmat Christian Heinzmann, care în luna iunie 2012 a semnat că e de acord să i se reducă mandatul de la 4 ani la un an. Ulterior, el a declarat public că a fost constrâns de Consiliul de Administrație, și că dacă nu ar fi semnat ar fi fost demis.

Demisii în ziua vizitei FMI

Demn de menționat este că demisia lui Nicolae Demetriade și revocarea lui Dan Pascariu se petrec în chiar ziua în care a început la Bucureşti misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene (CE), pentru prima evaluare a noului acord stand-by, aprobat în septembrie 2013.

În septembrie 2011, Guvernul şi FMI au convenit să numească manageri privaţi la 15 companii de stat, în 2011 şi 2012, la companiile Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim.

Implementarea managementului privat în companiile de stat are, până acum, un succes îndoielnic, deși este atent monitorizată de FMI.

O situație similară s-a petrecut și la CFR SA, unde grecul Dimitris Sofocleous, managerul privat, a plecat în această primăvară acuzând ”disperarea factorului politic de a-și pierde influența și finanțarile europene”. O altă demisie a fost cea a lui Sorin Mîndruțescu, care a plecat invocând motive personale.

Același lucru s-a petrecut și la CFR Marfă, unde Mustafa Aysun, președintele Consiliului de Administrație, a plecat după doar două luni de mandat.

Dan Pascariu şi conflictul cu ANI

În urmă cu două săptămâni, presa a publicat informaţii pe surse referitoare la o anchetă demarată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în legătură cu un posibil conflict de interese, pentru că Dan Pascariu este preşedinte al CA de la Tarom şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere de la Unicredit Ţiriac.

Unul dintre acţionarii Unicredit Ţiriac este Ion Ţiriac, om de afaceri care mai deţine şi firma Ţiriac Air.

Dan Pascariu a negat acuzaţiile şi a spus că banca nu are treabă cu aviaţia, este doar o coincidenţă de nume.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: