duminică

24 martie, 2024

18 aprilie, 2014

Acordul de joi, de la Geneva are scopul de a calma situţia în Ucraina, dar analiştii cred că este doar o amânare a acutizării ei, nu o soluţie definitivă. Aşa că opţiunea impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei nu a fost abandonată, după cum a arătat şi secretarul de stat american, John Kerry, în declaraţiile sale de la finalul întâlnirii.

Numai că atunci când se vorbeşte despre sancţiuni – şi ar urma faza a treia, cele economice – situaţia nu este simplă în rândul aliaţilor. Fiancial Times arată de ce este atât de greu de ajuns la un consens: marile companii din UE şi SUA încearcă să convingă autorităţile să nu extindă sancţiunile împotriva Moscovei.

În Germania, BASF, cu activităţi preponderent în industria chimică, a fost liderul copaniilo care au cerut precauţie în impunerea de sancţiuni. În Italia, compania energetică Eni argumentează că Europa, care importă 30% din gazul pe care îl consumă de la Gazprom, nu se află într-o poziţie favorabilă impunerii de sancţiuni Rusiei.


British Petroleum este avocatul unui grup de companii britanice, care le-au transmis parlamentarilor britanici şi miniştrilor că sunt supuse riscului, dacă UE decide în următoarele zile să impună sancţiuni economice Moscovei.

Oficialii britanici au declarat pentru Financial Times că BP a avertizat guvernul asupra prosibilelor măsuri de retaliere dacă relaţia cu Moscova se va deteriora: BP deţine 20% din Rosneft, compania petrolieră controlată de stat.

Nici sectorul bancar nu a rămas imun peespectivei sancţiunilor economice. Marea Britanie şi Cirpul sunt preocupate în legătură cu riscurile pentru sectorul financiar. În Cipru, depozitele ruşilor deţin un rol crucial. Iar Regatul Unit favorizează sancţiuni mai blânde decât se anticipau iniţial.

Mai exact, caută o blocare a aderării Rusiei la OECD şi o accelerare a acţiunilor în cadrul OMC împotriva Moscovei.


Germania, la rândul său, nu a rămas insensibilă lobby-ului corporatist. Ministrul economiei, Sigmar Gabriel, nu s-a pronunţat asupra sancţiunilor, lăsând să se înţeleagă că doar Rusia poate preveni o escaladare a situaţiei care să ducă la acestea.

Peste Atlantic, grupurile de oameni de afaceri au făcut şi ele un lobby intensiv pe lângă administraţie. Ele au argumentat că ar ptuea exista, din partea Moscovei, măsuri de retaliere, care ar putea să contravină intereselor economice americane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: