joi

28 martie, 2024

10 ianuarie, 2014

În 2014, împrumuturile României vor fi cu 10 miliarde de lei, respectiv 2,5 miliarde de euro, mai mici decât în anul precedent, a declarat ministrul delegat pentru buget.

„Ne împrumutăm mai puțin pentru că am făcut deficite mai mici, pentru că ne împrumutăm la dobânzi mai mici și pentru că ne împrumutăm pe termene mai lungi. La fel, în 2013, ne-am împrumutat mai puțin decât în 2012”, a explicat el, la România TV, citat de AGERPRES.

Șeful de la Buget a precizat că statul român trebuie să apeleze la împrumuturi în condițiile în care are un stoc de datorie și un deficit care crește acel stoc de datorie.


„Trebuie să te împrumuți, pentru că ai un stoc de datorie și un deficit care îți crește acel stoc de datorie. Numai că acest deficit scade de la an la an în urma politicii bugetare, deci avem mai puțină nevoie de finanțare, iar datoria aceea care s-a constituit cu ani în urmă la costuri mai mari acum este refinanțată la costuri mai mici. (…) Ne împrumutăm mult mai ieftin. Începând cu anul viitor, scade (deficitul suplimentar — n.r.) chiar și ca pondere în PIB”, a subliniat ministrul pentru Buget.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: