marți

26 martie, 2024

24 aprilie, 2017

Înalta Curte de Casație și Justiției (ICCJ) a respins luni contestația prin care Liviu Dragnea a încercat să scape de condamnarea la doi ani cu suspendare în Dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui României.

Potrivit magistraților, contestația social-democratului este neîntemeiată.

În acest moment, nu mai există nicio posibilitatea de a ataca sentința primită anul trecut.


Liderul PSD a atacat decizia ICCJ, cerând anularea pedepsei, argumentând că motivarea deciziei definitive nu a fost semnată de aceiaşi judecători care au pronunţat-o, doi magistrați din complet nemaifiind judecători ICCJ în momentul apariţiei motivării.

Legea permite însă astfel de situații, ca motivarea să fie redactată de alți judecători decât cei care s-au pronunțat într-un caz.

Preşedintele PSD a fost acuzat că, în vara lui 2012, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, a pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.

Potrivit procurorilor, “cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale“.


Liviu Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

Mai mulți dintre acuzați și-au recunoscut faptele și au fost judecați în procedură accelerată, majoritatea lor fiind condamnați la pedepse cu suspendare.

Reamintim că liderul PSD este judecat acum într-un alt dosar, Bombonica, el fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu.

În ”Dosarul Bombonica”, DNA a trimis în judecată mai multe persoane pentru că au aranjat și au permis ca două femei să fie plătite de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, timp de peste șase ani, deși lucrau la organizația locală a PSD, organizație condusă la vremea respectivă de Liviu Dragnea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: