vineri

29 martie, 2024

16 ianuarie, 2017

Liviu Dragnea a anunțat, duminică seara, că bugetul Administraţiei prezidenţiale, precum şi al SRI, SIE, Curții de Conturi şi al altor instituţii, cu excepţia ministerelor, vor fi reduse cu aproximativ 20% în bugetul pentru 2017.

„Nu e luat ca ţintă SRI. Am spus deja în campanie, şi după alegeri, că în afară de ministere – unde în funcţie de partea din program pe care trebuie să o punem în aplicare, îşi vor primi banii pe programe – celelalte instituţii, 18-19-20 de instituţii, vor avea cu 19-20% mai puţin. Eu am pus deja pe site proiectul de buget pentru Camera deputaţilor, cu 19% mai puţin. Limitele de buget le vor primi toate aceste instituţii – cu 20% mai puţin”, a declarat liderul PSD la Antena 3.

În ceea ce privește camerele legislative, trebuie menționat că numărul parlamentarilor s-a redus cu aproximativ 20% în acest mandat: de la 412 la 329, în Camera Deputaților, și de la 176 la 136, în Senat, ceea ce se suprapune perfect pe diminuarea bugetară despre care vorbește Liviu Dragnea.


Întrebat care sunt instituţiile ce vor primi bugete reduse cu 20%, Dragnea a răspuns: „Administraţia prezidenţială, Senatul, Camera, SRI, SIE, Curtea de Conturi, alte instituţii în afara ministerelor, care nu produc”.

Este un an în care trebuie să chivernisim mai bine fiecare bănuţ. Cred totuşi că putem în aceste instituţii să ne restrângem puţin pentru că se poate. Dacă suntem mai economi şi mai gospodari, se poate”, a explicat Liviu Dragnea necesitatea măsurii.

Bugetul Guvernului Grindeanu urmează să fie finalizat pe 25 ianuarie și este construit pe estimarea potrivit căreia economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani (ritm mai mare decât cel anticipat de analişti).

Guvernul PSD-ALDE s-a angajat să respecte ținta de deficit valabilă la nivelul UE, sub 3% din PIB, şi să mențină datoria publică la 40% din PIB. Programul de guvernare estimează un deficit bugetar de 2,7% din PIB în 2017, 2,6% din PIB în 2018, 2,3% din PIB în 2019 şi 2% din PIB în 2020.


Guvernul mizează pe venituri suplimentare la buget de 22 miliarde lei prin aplicarea măsurilor promise în campanie, urmând ca acestea să genereze teoretic venituri bugetare în plus de 99 miliarde lei în 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: