sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 aprilie, 2017

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a intervenit cu duritate în scandalul presupusei naționalizări a pensiilor private, amenințând cu anchete și cu demiterea întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF)

„În zilele următoare noi o să declanșăm procedurile parlamentare pentru a demite toată conducerea ASF”, a declarat marți seara Liviu Dragnea la postul tv Antena 3, citat de Știrileprotv.ro.

Liviu Dragnea și-a justificat decizia prin faptul că scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.


„În ceea ce priveşte acest scandal – este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF”, a declarat Liviu Dragnea, convins deja de decizia Parlamentului, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, „Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie este nepermis (NN, parte a ING Groep, care admistrează fondul de pensii NN, n.r.). ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult.

„Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar informală. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o campanie online”, a adăugat Liviu Dragnea.

Fondul de pensii administrate privat NN şi-a anunţat, marţi, cei 300.000 de clienţi că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.


În replica sa, liderul Camerei Deputaților a acuzat compania olandeză de administrare a investițiilor de comportament colonialist.

„…Poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fosta colonie olandeză. În România nu este permis așa ceva. Nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic, pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici vreo discuție în Guvern, nici vreo discuție în coalitie sau Parlament despre așa ceva”, a spus Liviu Dragnea, potrivit Știrileprotv.ro.

ASF nu reacţionase, până miercuri dimineaţă, la ameninţările preşedintelui PSD. În schimb, Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF responsabil pentru sectorul pensiilor private a confirmat că nu ar fi posibilă naţionalizarea pensiilor.

„Discuţiile mele informale şi cu Ministerul Finanţelor şi cu BNR şi in ASF nu duc la concluzia că este posibil să se naţionalizeze pensiile. Am avut discuţii şi cu cei din pensiile private, inclusiv cu şefa NN, Raluca Ţintoiu, i-am lamurit şi nu cred că vor mai urma alte nemulţumiri sau discuţii legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este să stea liniştiti că nu se va întâmpla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii”, a declarat Ion Giurescu, citat de Hotnews.ro.

Miza ASF

Pe de altă parte, o parte a conducerii ASF ridică problema divizării Autorităţii în două entităţi separate, astfel încât să fie mai bine controlat „riscul de contagiune” a unei pieţe financiare cu problemele alteia.

„Recentul scandal din piaţa pensiilor private alături de numeroasele nemulţumiri atât ale actorilor pieţei cât şi ale populaţiei vizavi de politicile din asigurări arată, fără tăgadă, că sectoarele de asigurări şi de pensii private incumbă un risc sistemic şi social, pe care Comisia Europeană l-a validat printr-o entitate comună EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) la nivel european, separată de entitatea pieţei de capital ESMA (European Securities and Markets Authority), întrucât piaţa de capital este o formă de investiţie în timp ce celelalte două reprezintă doar o formă de servicii”, a declarat Mircea Ursache, vicepreședintele ASF responsabil de sectorul pieței de capital, citat de Agerpres.

Mircea Ursache crede că, „la nivelul Parlamentului, ţinând cont că e posibil ca la un moment dat să avem să avem prin efect de contagiune şi afectarea pieţei de capital, proiectul cu privire la funcţionarea a două entităţi după modelul de la Bruxelles trebuie aplicat şi de România”.

Piața asigurărilor se află de doi ani sub o supraveghere specială din partea ASF, ca urmare a falimentului mai multor societăți de asigurări și a scandalului supralicitării prețurilor asigurărilor RCA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: