vineri

19 aprilie, 2024

8 august, 2017

Sesiunea extraordinară pentru votarea ordonanțelor de urgență adoptate în ședința de vineri a Guvernului s-a dovedit un fiasco, din cauza numărului mare de absenți.

La Senat, ședința plenului a fost suspendată la 10 minute de la deschidere, când Călin Popescu Tăriceanu a constatat oficial lipsa cvorumului.

La Camera Deputaților, încercarea de a organiza o ședință a plenului ar putea duce la o sesizare a CCR, din cauza lipsei cvorumului din Biroul Permanent. 


Din tot acest haos a lipsit Liviu Dragnea, președintele CD, omul care a convocat sesiunea extraordinară și apoi a plecat în vacanță.

L-a desemnat ca înlocuitor pe Florin Iordache, fostul ministru al Justiției care a dus la apariția celebrei OUG 13.

Dragnea se afla luni în Capitală și a participat la o întâlnire cu reprezentanții capitalului autohton.

Procedura

Ordonanţele de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.


Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere, potrivit legislației.

Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă.

Lipsă de cvorum în Biroul Permanent

Deputații opoziției au acuzat că sesiunea extraordinară este „fără bază constituţională” şi ar putea fi considerată „un abuz în serviciu”.

Secretarul Camerei Deputaţilor Cristian Ghinea (USR) a explicat că toți reprezentanții opoziției au fost prezenți la ședința de dimineață a BP, dar au lupsit social-democrații, în frunte cu Liviu Dragnea.

Pentru că Biroul nu a avut cvorum, sesiunea extraordinară a Parlamentului nu putea fi convocată, iar Ghinea a amenințat că orice tentativă de a ocoli acest fapt simplu va fi atacată la Curtea Constituţională.

Cel împuternicit de Liviu Dragnea să-i țină locul în fruntea camerei inferioare a Parlamentului, Florin Iordache, susține că sesiunea a fost convocată „regulamentar şi constituţional”.

Membrii Biroului Permanent şi liderii de grup ar fi fost sunaţi luni și au decis, „cu o majoritate covârşitoare”, programul pentru marți.

Potrivit explicațiilor lui Iordache, Biroul Permanent anunțat pentru marți, ora 11.00, trebuia să stabilească doar comisiile unde urma să fie trimis proiectul aprobat de către Executiv.

În cele din urmă, Ordonanța privind școlile doctorale, cea care trebuia votată de deputați, a fost trimisă la comisiile de specialitate.

Această OUG prevede că acestea îşi menţin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2019.

„Extinderea temporară a acreditării şcolilor doctorale până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie  2019, era necesară pentru ca acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale şi să poată emite diplome şi titluri universitare recunoscute de către Ministerul Educaţiei Naţionale”, a explicat vineri Guvernul.

La Senat, OUG-urile aprobate vineri au fost trimise în comisii

Ședința de plen a camerei superioare a fost suspendată rapid, întrucât în sală erau prezenți doar 58 de persoane din 136, adică sub cvorumul de 69 de senatori.

„Cvorumul legal de lucru nu este îndeplinit. (…)

Constatând că s-a făcut conform prevederilor constituționale convocarea Senatului, ședința de Birou permanent a fost statutară, ne-am îndeplinit obligația pe care o aveam în Constituție prevăzută de art. 115.

Constatăm că nu suntem în cvorum și, având în vedere repartizarea către comisiile de specialitate a proiectelor de lege pentru aprobarea ordonanțelor, comisiile vor putea să lucreze, noi nu avem de făcut decât să ridicăm ședința. Vă mulțumesc pentru prezență”, a spus Tăriceanu, după numărarea celor prezenți.

După 10 minute, în care prședintele Călin Popescu Tăriceanu a constatat lipsa cvorumului, s-a decis trimiterea în comisiile de specialitate a OUG-urile adoptate în ședința de vineri:

  • OUG privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme
  • OUG pentru modificarea Codului muncii (majorarea sancțiunilor pentru munca la negru)
  • OUG pentru plafonarea la 8.500 de lei a indemnizaţei pentru creşterea copilului
  • OUG privind majorarea cu 10% a salariilor poliţiştilor
  • OUG privind drepturile foştilor preşedinţi
  • OUG privind legea farmaciei
  • OUG privind plafonarea pensiilor de serviciu la valoarea salariilor/soldelor celor în funcție
  • OUG privind drepturile persoanelor cu handicap
  • OUG privind ELCEN.

Pentru trimiterea în comisii nu era necesar cvorumul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: