sâmbătă

13 aprilie, 2024

1 septembrie, 2015

justitieLituania a pus sub acuzare 66 de actuali cetățeni ai Rusiei, Belarusului și Ucrainei pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Potrivit Reuters, decizia este în legătură cu moartea a 13 persoane în timpul unei represiuni ordonate de autoritățile fostei republici sovietice împotriva mișcării de independență a acestui stat baltic în 1991.

Potrivit Reuters, Procurorul General al Lituaniei a pus sub acuzare foști oficiali ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ai ministerelor Apărării și de Interne și ai serviciului de securitate KGB.


Decizia vine într-un moment în care relațiile dintre Lituania și Rusia sunt deja tensionate din cauza conflictului din Ucraina şi a presiunii pe care Moscova o pune asupra statelor baltice pentru a-și recâștiga influența pierdută în regiune.

Procurorii au respins solicitarea acuzării de a-l inculpa și pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, invocând lipsa de dovezi. Ei au încercat să-l chestioneze ca martor, însă Rusia a refuzat să ofere asistență juridică.

Decizia de a nu-l pune sub acuzare pe Gorbaciov a stârnit nemulțumirea lui Vytautas Landsbergis, liderul mișcării de independență din 1991.

În afara celor 13 morți, alte peste 1.000 de persoane au fost rănite în momentul în care trupele sovietice au luat cu asalt turnul televiziunii din Vilnius la 13 ianuarie 1991. O altă persoană a murit din cauza unui atac de cord.


A fost cea mai sângeroasă acțiune a armatei sovietice în încercarea de distrugere a mișcărilor secesioniste în statele baltice — Lituania, Letonia și Estonia. Toate trei și-au câștigat totuși independența în 1991 când Uniunea Sovietică s-a prăbușit și au devenit membre ale NATO și UE în 2004.

Mihail Gorbaciov este salutat în Occident pentru contribuția la unificarea Germaniei și pentru inițierea de reforme liberale în Uniunea Sovietică, însă în Lituania este acuzat că nu a împiedicat vărsarea de sânge.

Singura persoană reținută și care așteaptă să fie judecată în legătură cu respectivele crime este cetățeanul rus Iuri Mel, un fost ofițer pe tanc care a fost arestat în martie 2014 la punctul de trecere al frontierei între Lituania și enclava rusă Kaliningrad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: