vineri

19 aprilie, 2024

30 august, 2014

Premierul polonez Donald Tusk şi ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, au fost aleşi, fără surpriză, în două dintre cele mai importante funcţii europene: preşedintelal Consiliului European, respectiv Înalt Reprezentant pentru politică externă.

„Şi-a impresionat colegii şi lumea întreagă cu hotărârea şi înrederea cu care a condus Polonia în timpul crizei economice, reuşind să menţină o creştere economică constantă şi să nu cadă în recesiune”, a fost laudatio pe care i l-a făcut la declaraţiile de presă actualul preşedinte al Consiliului European, pe care îl va înlocui Tusk, Herman Van Rompuy

Donald Tusk este „un om de stat pentru Europa”, a mai spus Van Rompuy, adăugând că principalele provocări ale acestuia sunt o economie în stagnare, Rusia şi Ucraina – cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ccontinentului de la războiul rece încoace şi rămânerea Marii britanii în UE. Toate cer un leadership puternic al Europei, pe care Donald Tusk îl poate asigura.


Despre Federica Mogherini, „Consiliul European este convins că se va dovedi un abil şi hotărât mediator, negociator şi apărătoar al locului Europei în lume”, a spus Herman van Rompuy. Va fi „noua faţă a Europei” în lume.

Cu două luni în urmă, statele foste comuniste au blocat numirea ministrului italian în funcţia de şefă a diplomaiei europene. Argumentul lor: Italia nu a avut o poziţie dură faţă de Rusia.

Iniţiativa a aprţinut ţărilor baltice şi Poloniei, care au cerut o atitudine mai fermă şi sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, daar tacit li s-ar fi alătura şi alte ţări. În plus, în defavoarea Federicăi Mogherini a fost şi faptul că l-a invitat pe Vladimir Putin la un summit UE-Asia care va avea loc în această toamnă, la Milano.

Totuşi, socialiştii ai insistat asupra candidaturii acesteia şi iată că PPE a primit, în schimb preşedinţia Consiliului, pentru un lider al Noii Europe.


Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, este premier al Poloniei din 2007. S-a născut în Gdansk, oraş unde absolvit şi facultatea de istorie. A fost unuol dintre fondatorii organizaţiei studenţeşti a mişcării Solidaritatea, se arată în CV-ul publicat de Consiliul European.

Mai apoi a devenit liderul solidaritatea de la editura Wydawnictwo Morskie şi jurnalist la săptămânalul Samorządność.

În alegerile din 1997, a devenit senator şi a fost vicepreşedinte al Camerei Superioare şi apoi a Seimului polonez, între 2001 şi 2005. A deţinut 7 mandate în parlament, iar din 2003 este liderul Platformei Civice.

Federica Mogherini are mai puţină experienţă politică, justificată şi de vârsta ei. A fost aleasă deputat în 2008, iar ministru de externe este din februarie 2014.

Ca deputat, a fost şefa delegaţiei italiene la Adunarea Parlamentară a NATO şi vicepreşedinte al comisiei pentru politică externă.

În plan politic, a fost în conducerea partidului democratic încă de la fondarea acestuia, din 2007, întâi ca secretar pentru reforme instituţioanle, apoi ca membru al Consiliului Naţional.

Are 41 de ani, este căsătorită şi are două fiice.

Primele declaraţii ale câştigătorilor

Donald Tusk a spus că nominalizarea sa înseamnă că locul Poloniei este în zona euro. În plus, a mai afirmat că este pregătit să discute noul guvern polonez săptămâna viitoare.

În privinţa politicilor economice, preşedintele propus al Consiliului European a spus că este posibil ca disciplina fiscală şi creşterea economică să fie combinate.

Donald Tusk a mai arătat că va lua în considerare toate preocupările Marii Britanii legate de UE, pentru că „nicio persoană rezonabilă nu îşi poate imagina UE fără Marea Britanie”.

Federica Mogherini, pe de altă parte, crede că UE trebuie să ţină deschis canalul diplomatic pentru soluţionarea crizei din Ucraina, chiar dacă lucrează acum la noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„Pe măsură ce ne gândim şi lucrăm la nivelul sancţiunilor, trebuie să ţinem canalul diplomatic deschis, sperând că această combinaţie, o combinaţie înţleaptă, poate fi eficientă”, a afirmat noua şefă a diplomaţiei europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: