miercuri

24 aprilie, 2024

6 februarie, 2017

Prințul Hans-Adam II

Liechtenstein, un micro-stat în Europa, dovedește că nu este imun la asaltul forțelor populiste- la alegerile de duminică, două grupări extremiste și-au asigurat un număr confortabil de voturi în parlamentul național, scrie Politico.

Extrema-dreaptă, reprezentată de  formațiunea ”Independenții” (DU), a obținut 18,4% din voturi, iar extrema-stângă, grupul anti-monarhic ”Lista Deschisă”, a obținut 12,6%.

Coaliția de guvernare, aflată la putere de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, nu poate fi totuși detronată: național-conservatorii reuniți în Partidul Progresului Popular au câștigat scrutinul parlamentar cu 35,2%, iar Uniunea Patriotică Creștin-Democrată a obținut 33,7%.


”Rezultatul final al scrutinului arată victoria DU, care nu este însă atât de categorică pe cât spera acest partid”, afirmă Wouter Veenendaal, profesor de științe politice la Universitatea Leiden din Olanda.

Ascensiunea extremei-drepte, care părea în campania electorală că va reuși să forțeze intrarea în arcul guvernamental, reflectă gradul sporit de nemulțumire manifestat în Lichtenstein față de politicile economice ulterioare crizei economice care a debutat în 2008.

”Independenții din Lichtenstein reprezintă o formațiune populistă compatibilă cu celelalte formațiuni de extremă-dreapa europene- exprimă accente xenofobe, merg împotriva elitelor politice și au un stil confruntațional. Mă aștept să crească în continuare deoarece există o nemulțumire latentă în societate față de calitatea acestor elite aflate la putere și, mai ales, față de modul în care sunt tratate acuzațiile de corupție”, afirmă profesorul Veenendaal.

Lichtenstein, principat Alpin cu aproximativ 37.000 de cetățeni, funcționează după un sistem dual, puterea fiind exercitată în comun de către monarh- Prințul Hans-Adam II, și de către guvern.


Lichtenstein a fost unul dintre paradisurile fiscale ale Europei până în 2009, când sub presiunea UE și a SUA, statul a fost nevoit să renunțe la secretul bancar.

Rezultatul alegerilor de duminică confirmă scăderea susținerii populare de care se bucură monarhia din Lichtenstein, considerată cea mai puternică din Europa, având puterea de a demite sau dizolva Guvernul, de a anula rezultatul alegerilor sau de a numi conducerile puterii judecătorești.

În cadrul unui referendum din 2012, 76% dintre cetățenii din Lichtenstein au refuzat restrângerea puterii politice exercitate de Coroană.

Singura formațiune care se opune deschis monarhiei este partidul ”Lista Deschisă”, înființat în 1990 dar care nu a obținut niciodată în alegeri mai  mult de 15%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: