vineri

19 aprilie, 2024

6 august, 2013

Senatorul liberal Călin Popescu Tăriceanu critică măsura care ar urma să fie promovată de Guvern de taxare suplimentară a veniturile din chirii, și afirmă că reducerea TVA la pâine nu va conduce la scăderea evaziunii fiscale.

Referitor la intenția Guvernului de a introduce plata contribuțiilor la sănătate pe veniturile obținute din chirii de către persoane fizice, fostul prim-ministru denunță o mentalitate potrivit căreia trebuie penalizați cei care dețin o proprietate.

”Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane”, a declarat Tăriceanu pentru MEDIAFAX.


„La noi, însă, o astfel de politică denotă o mentalitate care este dovada cea mai elocventă a intenţiei de a penaliza pe cei care deţin un bun sau o proprietate. Cu alte cuvinte, noi descurajăm deţinerea de proprietăţi şi vrem să facem o ţară de asistaţi”, a completat el.

Surse oficiale au declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că Guvernul intenționează, de la 1 ianuarie 2014, să introducă plata contribuțiilor la sănătate (CASS), de 5,5%, pentru veniturile obținute din închirirea imobilelor de către persoane fizice.

Reducerea TVA la pâine, ”foarte discutabilă”

Călin Popescu Tăriceanu a catalogat drept ”foarte discutabilă” și reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, decisă de Guvern.

„Măsura de reducere a TVA la pâine este foarte discutabilă, pentru că, dacă reducerea preţului este nesemnificativă, deci nu acest lucru s-a urmărit în primul rând, ci conformarea voluntară, sunt de părere că cei care au făcut evaziune fiscală şi nu plăteau TVA până acum, nu vor plăti TVA nici în condiţiile în care coboară la 9%. De ce? Pentru că ei nu făceau evaziune fiscală numai la TVA, ei făceau evaziune fiscală pe întreg lanţul economic, de la achiziţionarea mărfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajaţi cu contracte de muncă şi astfel nu plăteau impozite pe salarii, nu plăteau contribuţii de asigurări sociale şi aşa mai departe”, a afirmat senatorul PNL.


În context, liberalul a criticat și faptul că actuala politică fiscală a Guvernului ar pune presiune tot pe cei care plăteau impozitele și taxele până acum, în timp ce evazioniștii ar fi lăsați să se sustragă mai departe de la plata obligațiilor.

”Ceea ce trebuie făcut este lărgirea bazei de impozitare. Nu trebuie să punem impozite suplimentare la cei care deja plătesc impozitele şi se conformează voluntar, ci trebuie să scoatem la lumină evaziunea fiscală. Este o vorbă veche în popor care spune «dom’le, dă tot în boul care trage». La noi, politica fiscală pare să urmeze această zicală. Punctul meu de vedere este că trebuie puşi la plata impozitelor cei care fac evaziune, cei care se sustrag”, a mai spus Tăriceanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: