vineri

26 aprilie, 2024

20 decembrie, 2017

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu 180 de voturi ”pentru”, 86 de voturi ”împotrivă” şi cinci abţineri iniţiativa legislativă a UDMR care le permite miniştrilor, parlamentarilor, primarilor şi prefecţilor să fie comercianţi persoane fizice.

Legea merge la promulgare, aceasta fiind camera decizională în acest caz.

Proiectul a fost inițiat  de trei deputaţi şi doi senatori UDMR, și pottrivit acestuia, deputaţii şi senatorii, membrii Guvernului, prefecţii şi subprefecţii, primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii Capitalei, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene vor putea deţine şi calitatea de comerciant persoană fizică.

Acum, aceste funcții de demnitate publică nu pot avea astfel de ocupații, ele fiind inetrzise de legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Pe 27 noiembrie, proiectul a fost respins de Senat.

Posibile probleme la CCR


În avizul Consiliului legislativ, pe acest proiect, se precizează că ar putea exista unele probleme de constituționalitate.

Consiliul atrage atenția că nu se pronunță pe oportunitatea soluției legislative preconizate, dar oferă câteva paragrafe din Decizia nr. 640/2016, care ar putea ridica probleme.

Este vorba despre următoarele paragrafe din respectiva decizie:

  • „… în jurisprudenţa sa a statuat, cu valoare de principiu, că incompatibilităţile reprezintă măsuri necesare pentru asigurarea transparenţei în exercitarea funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, precum şi pentru prevenirea şi combaterea corupţiei, măsură ce are ca scop garantarea exercitării cu imparţialitate a funcţiilor publice. Curtea a constatat că instituirea unei astfel de reglementări este impusă de necesitatea asigurării îndeplinirii cu obiectivitate de către persoanele care exercită o demnitate publică sau o funcţie publică de autoritate a atribuţiilor ce le revin potrivit Constituţiei, în deplină concordanţă cu principiile imparţialităţii, integrităţii, transparenţei deciziei şi supremaţiei interesului public”
  • „Totodată, prin Decizia nr. 739 din 16 decembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 124 din 18 februarie 2015, Curtea a reţinut că incompatibilitatea funcţiei de primar, viceprimar, primar general, viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean cu anumite funcţii private nu este o condiţie de eligibilitate, iar înlăturarea ei depinde de voinţa celui ales, care poate opta pentru una dintre cele două calităţi incompatibile.  Astfel, nu se poate îndeplini o funcţie publică care obligă la transparenţa modului de utilizare şi administrare a fondurilor publice, dacă în acelaşi timp o persoană este angrenată şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea celor două funcţii ar putea duce la afectarea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept.”


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: