luni

15 aprilie, 2024

20 martie, 2013

Legislativul a redus, marți, termenul de contestare a deciziilor de incompatibilitate a parlamentarilor, potrivit hotărârii Curții Constituționale, dar a introdus în plus și o prevedere potrivit căreia toate dispozițiile legale contrare noului Statut al parlamentarilor se abrogă.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”, Statutul deputaţilor şi senatorilor, ca urmare unei deciziei a Curţii Constituţionale.

Astfel, parlamentarii depistați incompatibili de Agenția Națională de Integritate vor putea contesta raportul ANI în maximum 15 zile, ci nu în 45 de zile, cum prevedea forma anterioară a proiectului de statut.


Cu ocazia acestei modificări, Legislativul a introdus și un amendament propus de deputații UDMR Marton Arpad și Mate Andras, potrivit căruia „la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă”.

Deputații PDL au votat împotriva acestui proiect, considerând că noile modificări exced deciziei Curţii Constituționale şi încalcă procedurile parlamentare.

Democrat-liberalii susțin că acest amendament presupune ca prevederile din toate celelalte legi care intră în contradicţie cu Statutul parlamentarilor să se abrogă.

De asemenea, prin noul Statut, parlamentarii aflați în conflict de interese vor fi suspendați de la ședințele Legislativului timp de o lună, în loc de 6 luni cât prevedea forma precedentă a proiectului.

Șeful ANI: Amendamentul privind abrogarea dispozițiilor contrare Statutului parlamentarilor, folosite pentru limitarea atribuțiilor Agenției


Președintele ANI, Horia Georgescu, a susținut, miercuri, că amendamentul adoptat de Parlament la Statutul senatorilor și deputaților, privind aborgarea tuturor dispozițiilor legale contrare statutului, vor fi folosite pentru limitarea atribuțiilor Agenției.

„Prin forma statutului membrilor Parlamentului adoptată miercuri este vulnerabilizată procedura de evaluare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese pentru deputaţi şi senatori, deoarece sintagma „orice prevedere contrară se abrogă” introdusă de deputatul UDMR Marton Arpad va crea grave confuzii juridice şi va fi folosită în vederea limitării atribuţiilor ANI”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Horia Georgescu.

În opinia lui Georgescu, acest demers „este menit să submineze mecanismul de verficare al incidentelor de integritate având şi o componentă neconstituţională, deoarece abrogarea articolelor de lege se face în mod expres şi nu poate avea caracter general”.

„Este încă o dovadă a faptului ca unii membrii ai Parlamentului doresc diminuarea competenţelor ANI prin intervenţii legislative, care sunt confirmate şi de poziţiile exprimate public în ultima vreme de actori politici, fapt reprobabil care vulnerabilizează poziţia României în raport cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi aderarea la spaţiul Schengen, slăbind încrederea cetăţenilor români în percepţia asupra statului de drept”, a conchis Horia Georgescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: