miercuri

17 aprilie, 2024

7 decembrie, 2017

Camera Deputaților a adoptat pe articole modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, prima din cele trei reglementări ale sistemului judiciar care a ajuns în plen.

Votul final a fost însă amânat, întrucât la ora 22.45, când s-a închis ședința, după aproape 13 ore de așa zise dezbateri, în sală se mai aflau doar 140 deputați.

Pentru o ședință de vot final este nevoie de un cvorum de 165 deputați, iar pentru adoptare era nevoie de 165 voturi pentru, fiind vorba de o lege organică.


Prevederile cu miza cea mai mare pentru independența sistemului au fost adoptate într-o formă mult mai periculoasă decât cea din proiectul prezentat pe 23 august de către ministrul Tudorel Toader și decât cea aprobată în Comisia specială pentru legile justiției.

Ședința s-a desfășurat în plin scandal, cu numeroase încercări eșuate ale opoziției de a obține sistarea lucrărilor și reluarea dezbaterilor. Majoritatea PSD – ALDE a ignorat toate solicitările și a supus la vot proiectul, în ritm alert.

Pentru a bloca votul, parlamentarii USR au urcat la un moment dat tribună, afișând coli albe pe scria Hoții și citind la portovoce (deoarece li s-a închis microfonul),  propriile amendamente la Statutul magistraților.

Au cerut repetat stoparea adoptării controversatelor modificări, invocând mai multe încălcări ale procedurii prin tehnici despre care au spus că sunt frauduloase:

  • amendamentele nu au fost citite și dezbătute în plen
  • s-au votat amendamentele aprobate în Comisia specială, iar legislația spune că prin raportul unei comisii speciale comune nu poate fi sesizat decât plenul comun, nu cel al unei camere. De aceea, s-a cerut trimiterea legii la Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru a fi repartizată spre dezbaterere comisiilor permanente în drept
  • au fost supuse votului amendamente care nu au fost aprobate sau nici măcar discutate în comisie

„Am sentimentul că trăim într-o piesă a absurdului. De la tribuna Parlamentului spunem: nu putem avea dezbateri pe o lege a justiţiei acestei ţări pentru că am consumat timpul de dezbateri. Vai, ce ghinion pentru România! O să o adoptăm din pix. Vă întreb: cum să nu putem avea dezbateri pe o lege de o importanţă naţională. Nu putem fi atât de ridicoli cu toţii. E absurd.(…) Trebuie să susţinem amendamentele. Nu putem avea dezbateri? Suntem absurzi. Hai să plecăm acasă dacă suntem atât de idioţi”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, de la tribuna Parlamentului.

Toate cererile de suspendare a ședinței au fost respinse prin vot de majoritatea guvernamentală și de UDMR, despre care opoziția spune că a acceptat asigurarea cvorumului la lucrări în schimbul câtorva modificări la legea bugetului promise de PSD și ALDE.

A avut loc și un incident cu atacuri la persoană între senatorul PSD Șerban Nicolae și deputata USR Cosette Chichirău, care a filmat modul în care a avut loc așa numita dezbatere a legii, a avut loc un schimb de replici cu jigniri – „Am poză că sunteţi şofer”, a spus Chihirău, la care Nicole a replicat „Am poză în care faceţi sex anal”.

Legea, aprobată pe bandă rulantă

Puterea a fost decisă să adopte miercuri modificările la Legea 303, așa încât la un moment dat s-a trecut la votarea amendamentelor fără a mai fi  citite textele, ci după anunțarea numărului articolului.

Dovadă că PSD – ALDE era hotărâtă să finalizeze miercuri Legea 303 este și faptul că site-ul Senatului a afișat spre seară, când nu se ajunsese nici măcar la articolul 50, că proiectul fusese aprobat la camera inferioară.

Există chiar și număr de înregistrare a legii la Senat, ceea ce ar putea aduce o sesizare pentru fals în acte.

Votarea a continuat chiar și atunci când prezența a scăzut sub cvorumul necesar, potrivit Digi24.

Printre modificările adoptate, articolul care scoate independența procurorilor din text

Proiectul de lege votat a avut 300 de amendamente admise și 400 respinse.

Printre alte articole controversate a fost votat articolul: ”Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei”, au decis parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, preluând un articol din Constituție. Acesta înlocuiește articolul care garanta independența acestora (”procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii”).

Independența judecătorilor, până la căile de atac:

„Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii.

Judecătorii trebuie să fie imparțiali având libertate deplină în soluţionarea cauzelor deduse judecătii, în conformitate cu legea şi în mod imparțial, cu respectarea egalitătii de arme şi a drepturilor procesuale ale părtilor.

A fost adoptat și articolul referitor la independența judecătorilor: „Judecătorii trebuie să ia decizii fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, amenintări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităti, fie chiar autorităti judiciare. Hotărârile pronunţate în căile de atac nu intră sub imperiul acestor restricţii. Scopul independenţei judecătorilor constă inclusiv în a garanta fiecărei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil având la bază doar aplicarea legii”. El are însă o adăugire care pare că permite presiunile, amenințările și intervențiile asupra judecătorilor: „Hotărârile pronunţate în căile de atac nu intră sub imperiul acestor restricţii”.

S-a votat și prevederea potrivit căreia șeful statului nu mai poate refuza, niciodată, propunerea pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

A fost aprobată prevederea potrivit căreia președintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor și procurorilor care au promovat examenul de capacitate. Abrogarea prevederii acum în vigoare a fost propusă de UNJR și a fost preluată, în Comisia Iordache, de reprezentanții PSD și ALDE.

A trecut și prevederea care stabilește că statul va fi obligat să se întrepte cu acțiune în regres împotriva judecătorului sau procurorului pentru a recupera prejudiciul creat printr-o eroare judiciară săvârșită cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

În prezent, articolul 96, alineatul 7, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că statul se poate îndrepta împotriva magistraților:

“după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.”

Urmează, până la sfârșitul anului și după adoptarea amendamentelor în Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției:

  • Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
  • Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii

Protest la Parlament

Seara, în timp ce deputații votau încă, deși la ora 20.40, potrivit Hotnews, în sală se mai aflau doar 143 deputați, din 328, în afara Parlamentului au demonstrat câteva sute de persoane.

Demonstranții au scandat ”Hoţii”, “Iartă-i, Majestate!” și au cerut demisia Guvernului și a lui “Tăriceanu, Dragnea și tot neamul!”.

Manifestații împotriva modificării Legii 303/204 au mai avut loc la Cluj și la Timișoara.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: