joi

28 martie, 2024

23 mai, 2017

Propunerea legislativă privind salarizarea bugetarilor a fost adoptată cu amendamente, în ședința de marți a plenului Senatului, cu 85 de voturi pentru, 12 abțineri și 10 voturi împotrivă.

Proiectul, elaborat de Guvern, dar înregistrat ca propunere a 205 parlamentari PSD și ALDE, urmează să fie trimis Camerei Deputaților, camera decizională în acest caz.

Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, impactul bugetar al proiectului salarizării unice din sistemul bugetar este de 32 miliarde lei, până în 2020, și de 43 de miliarde lei până în 2022.

Printre principalele prevederi ale legii se numără:

  • Raportul dintre cel mai mic salariu de bază şi cel mai mare salariu de bază/soldă a funcției de bază/salariu al funcției de bază/indemnizație de încadrare/indemnizație lunară este de 1 la 12, față de 1/15 în Legea salarizării din 2010.
  • Salariile primarilor din marile orașe cresc cu 1450 de lei faţă de sumele propuse în proiectul inițial al legii salarizării unitare. Majorările se vor aplica de la intrarea în vigoare a legii, care ar trebui să fie 1 iulie, potrivit parlamentarilor din coaliția PSD-ALDE.
  • Medicii de la Urgențe va beneficia de echivalentul a 3.600 euro pe lună, începând cu 1 ianuarie 2018.
  • Salariile din învățământul preuniversitar vor crește între 90%-150%, în mai multe etape – de la 1 ianuarie 2018 se acordă o majorare cu 50%, restul fiin eșalonat până în 2022
  • Indemnizaţiile primite de şefii cultelor, de la patriarh la episcopi, sunt plafonate la 65% din indemnizaţiile înalţilor demnitari similari (cu care sunt asimilate funcţiilor lor)
  • Creșteri între 33%-125% pentru învăţământul universitar.
  • Devin obligatorii prima de vacanţă anuală ( sub formă de vouchere de vacanţă, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată) și indemnizaţie de hrană anuală (la nivelul a două salarii de bază minime brute).
  • Stabilirea salariilor din primării și consilii județene vor fi stabilite la nivel local, de consiliile locale și județene, cu precizările că acestea nu pot depăși valoarea salariului viceprimarului și că aceste majorări se vor face integral de la 1 ianuarie 2018.

Amendamente aprobate în Senat:

  • Salariile primarilor din marile orașe cresc cu 1450 de lei faţă de sumele propuse în proiectul inițial al legii salarizării unitare, iar majorările se vor aplica de la intrarea în vigoare a legii, care ar trebui să fie 1 iulie
  • Indemnizaţiile preşedinţilor/vicepreşedinţilor CJ şi ale primarilor/viceprimarilor care implementează proiecte europene se majorează cu 25%
  • Noi majorări pentru cei cu funcţii de conducere în învăţământul superior (directorul general administrativ al unei universităţi va avea în 2022 un salariu egal cu cel al unui decan, în jur de 14.000 de lei și secretarul şef al universităţii va avea salariu de pro-decan)
  • A fost corectată și o eroare material din anexa cu veniturile celor de la ANAF – salariile personalului cu funcție de conducere din ANAF va crește cu 3.000 de lei, iar cele ale funcțiilor de execuție, între 100 de lei şi 1.800 de lei.

Sindicaliștii se pregătesc de greve


Mai multe categorii de bugetari au anunțat deja că vor declanșa conflicte de muncă din cauza noii legi.

Medicii, de exemplu, sunt nemulțumiți că sporurile (care nu pot depăși 30% din valoarea cheltuielilor cu salariile) includ și drepturile pentru activitatea desfașurată sâmbăta și duminica, precum și sporul pentru plata orelor de gardă, astfel încât creșterile efective ale veniturilor nete nu sunt atât de semnificative precum fuseseră anunțate.

Activitatea din primării și consilii județene va fi oprită miercuri, a anunțat deja Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP), după care va fi organizat un miting de protest în fața Camerei Deputaților în ziua în care va fi dezbătut proiectul legii salarizării „unitare” în plenul Comisiei pentru muncă și protecție socială din această cameră.

Angajații din administrația publică locală sunt nemulțumiți de lipsa unei grile de salarizare pentru personalul angajat în APL, neaplicarea deciziei Curții Constituționale nr. 794/2016, precum și încălcarea legii nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici în ceea ce privește salarizarea funcționarilor publici.


Prevederile din proiectul semnat de Liviu Dragnea vor politiza administrația locală și îi vor transforma pe angajații din aceste instituții în vasali ai primarilor și președinților de consilii județene, spun sindicaliștii.

În cazul angajaților din această categorie se aplică doar principiul potrivit căruia salariile pornesc de la minimul pe economie și se opresc la nivelul indemnizației viceprimarului sau vicepreședintelui de consiliu județean unde lucrează.

Remunerația fiecărui angajat urmează a fi stabilită de șeful instituției, grila fiecărei unități administrative fiind votată de consiliul local sau județean.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: