vineri

29 martie, 2024

15 februarie, 2017

Comisia Europeană a lansat miercuri, împotriva României și Ungariei, procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind comerțul cu amănuntul de produse agricole și alimentare.

Mai precis, este vorba despre încălcarea legislației europene prin adoptarea unor legi care obligă hipermarketurile să favorizeze produsele alimentare autohtone.

Concret, CE a decis trimiterea unor scrisori de punere în întârziere, pe motiv că normele lor naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare contravin legislației UE.


„Nici Ungaria, nici România nu au furnizat dovada faptului că măsurile naționale sunt justificate și proporționale”, preciează un comunicat al CE.

Această procedură, din etapa pre-contencioasă, reprezintă o cerere oficială de informații și cele două state au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Urmează ca în trei luni Comisia să emită opinia motivată, cu poziția privind cazul d einfringement. Aceasta conține și solicitarea ca statul membru vizat să se conformeze în două luni.

Ultimul pas al fazei pre-contencioase intervine în cel mult 18 luni de la inițierea procedurii de infringement și presupune sesizarea Curții de Justiție a UE, dacă statul membru nu s-a conformat cererii Comisiei.

Legislația care ar putea atrage sancțiuni din partea CE


În România, așa-numita lege a hipermarketurilor prevede:

  • marilor comercianți cu amănuntul li se cere să achiziționeze cel puțin 51 % din produse alimentare și agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulație a mărfurilor
  • obligația comercianților cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE). În conformitate cu dreptul UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puțin restrictive.

În Ungaria, o nouă lege prevede obligația comercianților cu amănuntul de a aplica aceleași marje de profit pentru produsele agricole și alimentare interne și pentru cele importate, în ciuda faptului că prețul produselor importate este condiționat de fluctuații ale cursului de schimb valutar.

Aceasta ar putea să descurajeze vânzările de produse agricole și alimentare importate față de cele național, spune CE, care își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol ar încălca principiul liberei circulații a mărfurilor (articolul 34 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, TFUE).

Legea românească a fost votată de Camera Deputaților în iunie 2016, 293 de deputați votând “pentru” și niciunul ”împotrivă”.

Reglementarea îi obligă pe comercianţi să expună la raft, pentru anumite categorii de produse, 51% produse româneşti, în cazul marilor retaileri: regula ”lui 51%” nu se aplică retailerilor cu afaceri mai mici de 2 milioane de euro anual.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: