sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2015

colectiv6_75683600Legislația necesară pentru evitarea tragediei petrecute vinerea trecută în Clubul Colectiv exista, însă nu avea norme de aplicare, în ciuda faptului că fusese emisă în regim de urgență.

Guvernul a aprobat marți (în ziua în care numărul morților a ajuns la 32) Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu, norme necesare pentru aplicarea legii care închide localurile ce nu respectă măsurile anti-incendiu și pun în pericol viața clienților.

O urgență invocată, dar ignorată ulterior

„Legea 170 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor” a trecut în această vară prin Parlament și aprobă o Ordonanţă de Urgenţă ce a trecut prin Guvern în decembrie 2014.


La sfârșitul anului trecut,  Guvernul își motiva opțiunea pentru reglementare prin OUG astfel: „Întrucât o amendare a acestor reglementări este absolut necesară pentru crearea unui cadru adecvat de stabilire a modului de răspuns la producerea unor situaţii de urgenţă, care să reducă riscul unor efecte negative asupra personalului angajat şi de intervenţie, ținând seama de faptul că neadoptarea măsurilor propuse, în regim de urgenţă, poate avea un impact negativ asupra vieţii persoanelor, integrităţii bunurilor acestora şi activităţii unor instituţii, mai ales în contextul în care perioada de iarnă, şi în special cea a sărbătorilor, se caracterizează prin vulnerabilităţi şi riscuri ridicate în domeniul situaţiilor de urgenţă”.

Legea a fost publicată în Monitorului Oficial în iulie, dar nu a fost aplicată întrucât nu existau normele tehnice, potrivit autorităților.

Cine trebuia să elaboreze Normele

Potrivit legii, Normele metodologice de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu se elaborează de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (condus de secretarul de stat Raed Arafat), se aprobă de ministrul Internelor (Gabriel Oprea) şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Lucru care s-a întâmplat abia marți, după ce au murit 32 de persoane surprinse de incendiu.

Cum justifică Raed Arafat întârzierea


arafat norme incendiiSecretarul de Stat Raed Arafat a negat faptul că eventuala apariție la timp a normelor ar fi putut salva viețile celor decedați din cauza incendiului de la Club Colectiv: “Dacă se adoptau înainte, spune secretarul de stat, nu vă garantez… Aici, îmi pare rău, haideți să ne înțelegem. Cu <<dacă>> (contrafactual – n. red.) putem să mergem… Avem aici o lege, înseamnă că cineva s-a gândit că trebuie să facă modificări. Trebuia să se facă actul secundar și, acum îl publicăm. Îmi pare rău că îl aprobăm după acest incident, dar asta nu înseamnă că pentru că s-a întâmplat incidentul noi am pregătit actul secundar. Actul secundar era în pregătire, a explicat Raed Arafat, cel pentru care mii de oameni au ieșit în stradă la începutul anului 2012.

Modificările pe care guvernul le-a făcut marți

Marți, Guvernul a aprobat două documente cu referire la protecția împotriva incendiilor.

Printr-o Ordonanță de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va putea de acum înainte să închidă efectiv un local de genul Colectivului, punând sigiliul pe ușa clubului, restaurantului etc.

De asemenea, executivul a doptat și normele la Legea 170, prin Hotărâre de Guvern.

Ce prevede HG:

În cazul construcțiilor sau amenajărilor cu suprafață mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism, autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării se face în oricare din următoarele situații:

  • Depășirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația de securitate la incendiu;
  • Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistență la foc;
  • Desființarea unei căi de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe căi de evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;
  • Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;
  • Desființarea instalațiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, precum și a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.

În cazul construcțiilor sau amenajărilor cu suprafață mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism, care nu au autorizație de securitate la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării se face în oricare din următoarele situații:

  • Depășirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci și restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referință;
  • Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistență la foc;
  • Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare față de valoarea de referință;
  • Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/ lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;
  • Neechiparea  cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, în concordanță cu valoarea de referință;
  • Neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;
  • Categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune.

Au fost sau nu inspectorii ISU la Colectiv? 

Raed Arafat a declarat de mai multe ori că ISU nu știa de existența acestul club, Clubul Colectiv nu a depus niciodată vreo cerere de autorizare la ISU.

Mai multe declarații citate în referatul procurorilor care investighează incendiul, susțin însă că inspectorii ISU au fost în primăvară pe platforma Pionierul, inclusiv la Club Colectiv.

Doi dintre patronii clubului s-au întâlnit atunci cu două persoane și au semnat niște formulare completate de acestea.

Cei doi nu cunosc exact identitatea celor două persoane, dar ele aveau legitimații ce păreau emise de autorități.

„Îmi amintesc că au fost chemaţi şi angajaţi care au semnat şi unele înscrisuri, iar acel dosar PSI ne-a fost remis, şi am stabilit ca aceste 2 persoane să se prezinte periodic la club pentru a ne asigura o pregătire în domeniul PSI. Cele 2 persoane ne-au asigurat că sunt autorizate să facă aceste lucruri. Cu ocazia controlului, persoanele respective au văzut spaţiul şi au întrebat despre numărul de extinctoare. Nu-mi amintesc cu exactitate, dar cred că undeva în club era şi un plan de evacuare, nu pot preciza cine l-a întocmit, însă cred că tot persoanele respective. Nu ştiu dacă pentru acest serviciu s-a plătit ceva, întrucât eu nu m-am ocupat de plăţi în această societate în ultima perioadă de timp. Îmi amintesc că cele 2 persoane făceau parte dintr-o societate comercială”, a declarat unul dintre patroni.

Cel de-al doilea patron care a fost prezent atunci a declarat în fața procurorilor: „Nu erau în uniformă şi nici nu s-au legitimat”. „Aceste persoane au ajuns la noi pentru că vizitau fabrica. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete şi să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizaţie. Le-am explicat că în sală au loc concerte live’‘, a mai spus el.

Alți oameni de afaceri de pe platformă au confirmat că două persoane de la ISU, un bărbat și o femeie, au fost atunci la toate firmele din spațiul fostei fabrici Pionierul.

Primarul Piedone susține în continuare că nu are nicio responsabilitate

piedone primarPrimarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a încercat din nou să se disculpe, menționând într-un comunicat emis marți că eliberarea autorizației de funcționare (care intră în atribuțiile primăriei) nu era condiționată de emiterea prealabilă a autorizației de prevenire și stingere a incendiilor:

„Conform Anexei nr. 2 a Hotărârii nr. 22/29.02.2012, printre actele necesare pentru obținerea acordului de funcționare nu se regăsește autorizația de prevenire și stingere a incendiilor, rezultă așadar, că eliberarea acordului de funcționare nu era condiționată de existența acestei autorizații”.

Edilul nu spune însă că hotărârile Consiliului sunt contrasemnate de primar, iar el putea refuza reglementarea dacă o considera nelegală.

Primăria s-a mai scuzat zilele trecute spunând că programul de lucru al inspectorilor săi este până la ora 17.00, astfel încât nu puteau constata în timpul controlului făcut cu 10 zile înainte de incendiu că în local veneau mai multe persoane decât numărul maxim declarat de patroni în acte (80).

Dacă numărul clienților este mai mic de 100, nu este nevoie de autorizarea ISU privind securitatea la incendiu, potrivit legislației.

Inspectorii ar fi trebuit însă să știe că Hotărârea Guvernului nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu cu modificarile și completările ulterioare, suprafața minimă a clădirilor sau spațiilor amenajate în clădiri cu destinația de comerț, cultură și turism supuse avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu este de 200 mp.

Club Colectiv avea 335 de mp spațiu de servire, deci se înscria în categoria unităților obligate să aibă un astfel de aviz de la IGSU privind normele anti-incendiu.

Ce prevede Legea 170

Reglementarea conține mai multe prevederi ce puteau fi aplicate în cazul Club Colectiv sau altor unități asemănătoare, care funcționau fără aviz ISU:

  • Începerea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/sau schimbarea destinatiei acestora, precum si punerea lor in functiune se fac numai dupa obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, dupa caz.
  • În situatia in care se constata pierderea valabilitatii avizului de securitate la incendiu ori lucrarile de constructii au inceput fara acest document, inspectoratele pentru situatii de urgenta informeaza autoritatea care a emis autorizatia de construire, respectiv structurile competente ale Inspectoratului de Stat in Constructii, pentru a dispune masurile prevazute de lege.
  • Pierderea valabilitatii autorizatiei de securitate la incendiu si incalcarea grava a cerintei securitate la incendiu care impune oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor se comunica la registrul comertului, prefectului si institutiilor publice interesate, in cel mult 48 de ore.
  • Continuarea activităţii, după ce s-a dispus de către organele de control oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi se pedepseşte potrivit art. 348 din Codul penal.

Vinovați ar putea fi și cei care au făcut amenajările de la Club Colectiv.

Proiectanţii de construcţii şi amenajări, de echipamente, utilaje şi instalaţii sunt obligaţi, potrivit legii:

  • să elaboreze scenarii de securitate la incendiu pentru categoriile de construcţii, instalaţii şi amenajări stabilite pe baza criteriilor emise de Inspectoratul General şi să evalueze riscurile de incendiu, pe baza metodologiei emise de Inspectoratul General şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I;
  • să cuprindă în documentaţiile pe care le întocmesc măsurile de apărare împotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectele proiectate;
  • să prevadă în documentaţiile tehnice de proiectare, potrivit reglementărilor specifice, mijloacele tehnice pentru apărarea împotriva incendiilor şi echipamentele de protecţie specifice;
  • să includă în proiecte şi să predea beneficiarilor schemele şi instrucţiunile de funcţionare a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor pe care le-au prevăzut în documentaţii, precum şi regulile necesare de verificare şi întreţinere în exploatare a acestora, întocmite de producători;
  • să asigure asistenţa tehnică necesară realizării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cuprinse în documentaţii, până la punerea în funcţiune
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. „Secretarul de Stat Raed Arafat a negat faptul că eventuala apariție la timp a normelor ar fi putut salva viețile celor decedați din cauza incendiului de la Club Colectiv”

    Inseamna ca, in opinia lui Arafat, actul normativ respectiveste inutil.
    O fi el bun profesionist, dar se dovedeste la fel de evaziv si alunecos atunci cand trebuie sa-si asume ceva…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. „Secretarul de Stat Raed Arafat a negat faptul că eventuala apariție la timp a normelor ar fi putut salva viețile celor decedați din cauza incendiului de la Club Colectiv”

    Inseamna ca, in opinia lui Arafat, actul normativ respectiveste inutil.
    O fi el bun profesionist, dar se dovedeste la fel de evaziv si alunecos atunci cand trebuie sa-si asume ceva…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: