joi

25 aprilie, 2024

2 iunie, 2011

Executivul a adoptat, miercuri, proiectul de legii asistenţei sociale, care vizează scăderea numărului de persoane asistate social, prin comasarea şi eliminarea unor ajutoare sociale şi înăsprirea condiţiilor de acordare.

Potrivit noii legi-cadru a asistenţei sociale, care ar urma să îşi producă efectele de la 1 ianuarie 2012, beneficiile sociale acordate au fost încadrate în 4 categorii:

– Beneficii sociale pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială;


– Beneficii sociale pentru susţinerea copilului şi familiei;

– Beneficii sociale pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale şi

– Beneficii sociale pentru situaţii deosebite.

(Citeşte şi: Autoprotecţia socială intermediată de stat. Regula contribuabilului asistat)

 


Astfel, Guvernul urmăreşte să reducă cu 100.000 numărul persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, potrivit Strategiei naţionale pentru reforma asistenţei sociale în perioada 2011-2013.

Pe de altă parte, se instituie o limită maximă pentru beneficiile cumulate de care poate dispune o persoană sau familie, urmând ca nivelul acestui cuantum să fie stabilit anual, prin hotărâre de guvern.

Premierul Emil Boc a susţinut că proiectul vizează responsabilizarea beneficiarului de ajutor social şi reintegrarea socială a celor aflaţi în dificultate.

”Punem accentul pe responsabilitatea individuală şi pe funcţia complementară a statului de a-i ajuta cu adevărat doar pe cei care cu adevărat au nevoie de sprijinul şi intervenţia statutului. Pentru că, din nefericire, un program de asistenţă socială generalizat, care nu face distincţie între cei care pot să muncească şi cei care nu pot să muncească, nu este unul eficient pentru un stat. Consumă resurse inutil şi nu îi sprijină pe cei care cu adevărat sunt în nevoie”, a explicat şeful Executivului.

Cel de-al doilea principiu aflat la baza acestui act normativ este acela de a încuraja persoanele aflate în astfel de situaţii să revină pe piaţa muncii şi să le scoată din starea de dependenţă faţă de stat, mai spune Boc.

”Scopul acestei legi este să nu facem cetăţeanul dependent de stat toată viaţa lui, ci dimpotrivă, să-i creăm mijloacele prin care să poată să iasă dintr-o asemenea stare de dependenţă. Intervenţia statului trebuie să fie prin asigurarea egalităţii de şanse şi de tratament, oferirea de oportunităţi, de sprijin pentru cei care cu adevărat nu pot fără intervenţia statului”, a declarat primul-ministru.

Proiectul de lege va fi înaintat paramentului, pentru dezbatere şi adoptare, însă pentru a putea avea efecte din anul 2012 trebuie ca până la sfârşitul anului 2011 să fie modificate alte 15 acte normative aflate în vigoare şi adoptate alte 5 acte normative noi, a precizat şeful Executivului.

Potrivit Strategiei naţionale de reformă în asistenţa socială , Guvernul îşi propune scăderea cheltuielilor cu asistenţa socială cu 1,8 miliarde de lei până la finalul anului 2012.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: