luni

25 martie, 2024

4 noiembrie, 2016

corlateanUPDATE. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că PSD nu susține ca data de organizare a referendumului să fie aceeași cu data alegerilor parlamentare.

La conferința de presă a PSD, Dragnea a anunțat că ”nu susține organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei în aceeași zi cu alegerile parlamentare”. Liderul PSD a spus că cele două acțiuni nu trebuie amestecate, drept care a cerut inițiatorilor să își retragă proiectul de lege.

Poziția lui Liviu Dragnea este similară cu cea anunțată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.


Știrea inițială. Senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean (foto) au preluat un demers cetățenesc și au depus la Senat un proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea unui referendum naţional privind revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie.

Senatorii PSD doresc ca acest referendum să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, pe 11 decembrie.

Aprobarea acestui proiect de lege ar putea avea drept miză creșterea prezenței la urne a alegătorilor, PSD considerând că acest lucru ar fi în avantajul său. PNL nu a anunțat oficial dacă sprijină acest demers.

”Cred că ar fi mai bine ca o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției să primească un referendum propriu”, a spus miercuri șeful statului, înainte ca PSD să depună la Senat inițiativa, întrebat dacă referendumul pentru modificarea Constituției ar trebui să aibă loc în aceeași zi cu parlamentarele.


De precizat că, la mijlocul lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind “greşită” calea “fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative, făcând referire la demersul cetățenesc privind modificarea Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat.

O iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituției, sprijinită de ONG-uri apropiate de Biserica Ortodoxăeste, a fost semnată de peste 3 milioane de persoane.

Ultimul referendum organizat în România, inițiat de USL (PSD +PNL) în iulie 2012, a vizat suspendarea fostului președinte Traian Băsescu. Referendumul nu a fost validat din cauza faptului că la urne s-au prezentat mai puțin de 50% dintre alegători.

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009 a fost organizat un alt referendum, validat, prin care s-a decis reducerea numărului de parlamentari. Rezultatul acestui referendum nu a fost legiferat.

Ce spune proiectul PSD

Proiectul de lege depus joi la Senat de cei doi senatori PSD are trei articole.

Potrivit articolului 1, cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, prevăzută la articolul 151 din Constituţie.

Data referendumului naţional se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii, prin Monitorul Oficial şi prin presă, radio şi televiziune.

Articolul 2 al propunerii legislative prevede că persoanele care au dreptul să participe la referendumul naţional privind revizuirea Constituţiei, modul de desfăşurare a campaniei pentru referendum, organizarea şi desfăşurarea lui, organizarea şi atribuţiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenţii şi infracţiuni precum şi modul de constatare şi sancţionare a acestora sunt stabilite la articolele 4, 7 precum şi capitolele IV, V şi VI din Legea 3/2000.

Rezultatul referendumului se stabileşte în conformitate cu prevederile articolului 5 şi articolului 7  din legea 3/2000.

Articolul 3 din propunerea legislativă menţionează că toate cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016.

Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive că organizarea referendumului este reglemnetată de Legea nr. 3/2000, care la articolul 6 şi articolul 7, rezervate referendumului pentru revzuirea Constituţiei, prevede obligaţia stabilirii prin lege a organizării şi defăşurării fiecărui asemenea referendum.

Iniţiatorii propun ca proiectul de lege să fie adoptat în procedură de urgenţă.

Ce prevede legea fundamentală

Articolul 150 şi articolul 151 din Constituţie se referă la iniţiativa şi procedura de revizuire. Astfel, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Am crezut ca o data cu votarea Legii pentru organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei în aceeași zi cu alegerile parlamentare, actualii parlamentari au ocazia sa-si ,,spele” o parte a pacatelor. Se pare insa caci m-am inselat, actualii parlamentari neavand ca cauta in viitorul Parlamernt.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Am crezut ca o data cu votarea Legii pentru organizarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei în aceeași zi cu alegerile parlamentare, actualii parlamentari au ocazia sa-si ,,spele” o parte a pacatelor. Se pare insa caci m-am inselat, actualii parlamentari neavand ca cauta in viitorul Parlamernt.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: