vineri

26 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2016

prosperityLegatum Institute, un think tank internațional din Londra, a dat publicității joi The Legatum Prosperity Index™, în care România se clasează pe poziția 50  din 149.

Inspirați de un citat al fostului senator american Robert Kennedy, care afirma că PIB-ul este măsura tuturor lucrurilor, mai puțin a celor care fac ca viața să merite trăită, indexul elaborat de Legatum Institute arată nu doar nivelul de bogăție al unei societăți, ci gradul în care respectiva societate poate să ”înflorească”.

Indexul Prosperității clasifică 149 de state ale lumii în funcție de 9 indicatori:

  • Calitatea economiei
  • Mediul de afaceri
  • Guvernanță
  • Educație
  • Sănătate
  • Siguranță și securitate
  • Libertăți individuale
  • Capital social
  • Mediul înconjurător

top20

România

Specialiștii britanici consideră că un mediu de afaceri îmbunătățit, mai multe libertăți individuale și eforturile de îmbunătățire a guvernanței au ajutat România să urce pe locul 50 în clasamentul din acest an.

vecini

Caracterizarea României este:


De la momentul aderării la UE, în 2007, România a înregistrat o îmbunătățire permanentă a indicilor săi, reușind astfel să devanseze Bulgaria, stat care a intrat în componența UE în același an.

Creșterea economică rapidă, creșterea investițiilor străine și liberalizări succesive ale piețelor au condus la formarea unui mediu de afaceri flexibil și dinamic. Deschiderea accentuată și toleranța i-au făcut pe români să se simtă liberi să aleagă modul în care trăiesc.

ro
România, fișa de indicatori. Click pentru mărire

În orice caz, la fel ca restul statelor post-comuniste, corupția și calitatea guvernanței rămân principalele îngrijorări. Au fost depuse eforturi semnificative pentru reducerea corupției și pentru creșterea gradului de transparență al instituțiilor, însă aceste eforturi trebuie să continuie dacă România vizează să își acopere deficitul de prosperitate.

Europa

În ciuda climatului economic dificil și a crizelor cu care se confruntă, Europa rămâne zona în care se află unii dintre cei mai sănătoși, bogați și liniștiți oameni. Prosperitatea europeană a contribuit la prosperitatea globală, însă distribuirea acesteia este neuniformă de-a lungul continentului și nu este garantată în viitor.

The Legatum Prosperity Index™ arată drumul convergent al Europei de Est către Europa de Vest, regfiunea aflată altă dată sub sfera de influență comunistă îmbunătățindu-și ratingul mai repede decât vestul. În același timp însă, slabele performanțe în ceea ce privește Guvernarea, Libertățile individuale și Capitalul social demonstrează că această regiune nu este atât de prosperă cât ar putea să fie. Iar convergența către Vest ar trebui să fie mai rapidă.

De la debutul crizei financiare globale din 2008, regiunea a înregistrat creșteri scăzute, multe tări retrogradând la capitolul Calitatea economică. Cu excepția Greciei, Italiei, Ciprului și Spaniei, în restul Europei s-a menținut sau a crescut nivelul de prosperitate.

Finlanda, în ciuda scăderii PIB per capita, a reușit să crească gradul de prosperitate, înregistrând în acest moment cel mai mare excedent de prosperitate din toată Europa.

Unul dintre motivele pentru care crește prosperitatea în vestul Europei este continua îmbunătățire a indicatorului Libertate personală datorată faptului că societățile devin din ce în ce mai deschise și multiculturale. Este îmbucurător de observat că toleranța față de migrație nu s-a diminuat- chiar în Germania, Franța sau Marea Britanie există azi, față de acum 10 ani, cu 12% mai mulți cetățeni care spun că țara lor este un loc sigur pentru migranți.

În ciuda acestei constatări, asistăm totuși la resuscitarea extremei drepte, a populismului anti-migrație și a nemulțumirilor de natură economică. În esență, populismul reprezintă cel mai important pericol la adresa prosperității în Europa.

Alte informații, pe scurt:

  • Efectul Commonwealth- statele din acest grup dețin un nivel de prosperitate superior mediei globale
  • China și India au contribuit cel mai mult la prosperitatea globală în ultimii 10 ani
  • Inechitatea în domeniul prosperității scade pe măsură ce ultimele clasate cresc ca indici mai rapid decât primele clasate
  • Emiratele Arabe Unite sunt statul care balansează cel mai bine scăderea prețului petrolului- diversificarea economică și investițiile au reușit să reducă în ultimii 10 ani cu 30% deficitul de prosperitate al țării

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: