marți

16 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2014

Curtea Constituţională a validat, vineri, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis funcţia de preşedinte al României. La ceremonie a participat şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu.

În faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, după momentul festiv, Klaus Iohannis a declarat că va fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei.

Klaus Iohannis: ”Privesc cu toată răspunderea drumul greu care ne aşteaptă”

Mesajul transmis de Klaus Iohannis a debutat cu mulţumiri adreasate “tuturor cetăţenilor care au votat”. “A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles. La 25 de ani de la Revoluţie s-a încheiat o etapă. Românii, prin votul lor, au spus foarte clar: stop, şi de la capăt. (…) Le spun tuturor românilor că se poate. Privesc cu toată răspunderea drumul greu care ne aşteaptă, la capătul căruia ne aşteaptă o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte, însă vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas.”


Legat de materia cu care lucrează instituţia condusă de Augustin Zegrean, preşedintele ales a precizat: “Avem o Constituţie care e bună, dar se impun anumite modificări, pentru a elimina unele incertitudini şi pentru a se adapta stării de fapt. E nevoie de o revizuire a Constituţiei din diferite motive. Voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie.”

Traian Băsescu: “Cine crede că modernizarea României e o treabă de 5 ani se înşeală, există destule resurse pentru pasul înapoi”

La rândul său, preşedintele în funcţie, Traian Basescu, a declarat: “Este un moment extrem de important. Este finalizarea a 10 ani de mandat şi vă doresc domnule preşedinte ales ca, după primul mandat, să nu fiţi în banca din stânga, a fostului preşedinte. Cine crede că modernizarea României e o treabă de 5 ani se înşeală, există destule resurse pentru pasul înapoi.”

Preşedintele Băsescu a rezumat cei 10 ani ai mandatelor sale: “Am satisfacţia că las o ţară cu opţiuni clare: parteneriatul cu SUA, prezenţa în UE şi NATO, credibilitatea dobândită în mod deosebit în NATO. Cu certitudine, securitatea naţională e elementul fundamental al mandatului, ceea ce nu înseamnă că preşedintele nu priveşte spre realităţile interne.”

Despre “adaptarea” Constituţiei la starea de fapt, acţiune menţionată de Klaus Iohannis în discursul său, Traian Băsescu a afirmat: “Se vor găsi întotdeauna în societate, în mass-media, germenii pasului înapoi. Şi uneori trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune. Avem prea multe instituţii la nivel guvernamental care nu sunt încă reformate.”


Despre transferul de putere, Traian Băsescu a afirmat: “Vă voi transfera tot ceea ce ştiu într-o perioadă de tranziţie care începe azi. E o noutate. Cu dl. Iliescu, schimbul s-a făcut în 15 minute. Acum, prin organizarea timpurie a alegerilor, avem o perioadă de tranziţie, fiecare consilier va transfera dosarele importante, iar eu însumi voi transfera către dl Iohannis”.

În încheiere, preşedintele Băsescu a spus: “Vă mulţumesc într-o chestiune personală: nu voiam ca stânga să domine toate instituţiile. Scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta. Mulţumesc Curţii Constituţionale, cu care am lucrat bine în cei 10 ani.”

Procedura de validare

Curtea Constituţională a adoptat vineri, în unanimitate, două hotărâri: una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.

Klaus Iohannis a obţinut în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.

Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: