miercuri

17 aprilie, 2024

31 august, 2016

iohannis_1-465x390Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri ambsadorilor români că au datoria de a aplica modificările legislative referioare la votul în străinătate astfel încât să se evite restrângeri inadmisibile ale dreptului la vot la alegerile parlamentare care vor avea loc la sfârşitul anului.

Şi, ”pentru că ne apropiem de campania electorală”, președintele Iohannis a lansat un apel ”la echilibru și rațiune”.

”Politica externă şi de securitate a României trebuie să fie una de consens naţional. Ea trebuie separată de competiția electorală şi privită doar prin prisma intereselor României ca stat și ale cetățenilor noștri.


Spun asta pentru că am văzut în ultima vreme o lipsă de maturitate în raportarea la politica externă din partea unor politicieni – ce-i drept, nu mulţi – dar care au exercitat, unii dintre ei, cele mai înalte funcții în stat.

A rupe consensul de politică externă și a diminua importanța demersurilor noastre externe din motive de campanie internă e o dovadă de iresponsabilitate, ce nu folosește nimănui. Nici măcar acestor politicieni”, a transmis public Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai transmis ambasadorilor că insistă asupra chestiunii votului în străinătate, la o întâlnire la Palatul Cotroceni cu şefii misiunilor diplomatice ale României.

„Au loc modificări legislative pentru îmbunătăţirea unor prevederi. Aveţi datoria şi responsabilitatea prioritare, ca şefi de misiuni – dar este o responsabilitate pentru ansamblul ministerului – de a pune corect în aplicare aceste prevederi, de a pregăti adecvat şi în detaliu alegerile parlamentare din străinătate, în conformitate cu competenţele MAE în domeniu, astfel încât să fie evitate restrângeri inadmisibile ale acestui drept constituţional fundamental”, a spus preşedintele într-un discurs la Palatul Cotroceni.


Guvernul urmează să adopte miercuri OUG care dă MAE posibilitatea de a dispune înfiinţarea de secţii de vot suplimentare, faţă de cele organizate în misiunile diplomatice. De asemenea, actul normativ va permite românilor din diaspora care vor să voteze prin corespondenţă sau la secţie să se înscrie în registul electoral prin e-mail.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: