joi

25 aprilie, 2024

2 februarie, 2019

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că împărțirea banilor către autoritățile locale nu este corectă și nici acceptabilă, așa încât formațiunea nu a decis încă dacă va susține actualul proiect de buget. Totul va depinde de soarta amednamentelor pe care UDMR le va depune la proiectul prezentat de Ministerul Finanțelor.

Pentru UDMR, proiectul de buget a fost „o surpriză mare”, deoarece consiliile județene pierd între 17 și 70 de milioane de lei, a mai spus liderul Uniunii, intervievat de Mediafax:

„Se transferă sută la sută cheltuielile pentru protecția copilului și persoanele cu handicap la nivelul autorităților locale, municipii și județe.


În județele unde noi am făcut simulări reiese că toate consiliile județene au pe acest proiect de buget un minus de la 17 milioane de lei la 70 de milioane de lei.

Până acum, autoritățile locale plăteau 20-30-40% iar restul sumelor veneau de la Ministerul Muncii, lucru care trebuie păstrat. Doar dacă ne uităm la ceea ce se preconizează pentru autoritățile locale acest buget nu poate fi susținut, nu poate să rămână așa.

Împărțirea banilor, viziunea, filosofia bugetului legat de autoritățile locale nu este corectă și nu este acceptabilă. În acest moment îmi este greu să spun că vom susține bugetul în această formă, pentru că nu poți să pleci la drum în februarie știind că ai un deficit de câteva zeci și sute de milioane de lei la nivelul consiliilor județene”.

Kelemen Hunor a mai declarat că nu înțelege de ce au venit guvernanții cu o astfel de propunere fără a avea nicio discuție prealabilă, și i-a reproșat ministrului Eugen Teodorovici că nu a spus nimic, nici la ultima discuție avută cu reprezentanții UDMR, despre acest transfer de sută la sută către autoritățile locale:


„La Ministerul Transporturilor crește suma, dar nu știm dacă această creștere este bazată pe proiecte aprobate, pe licitații finalizate, dacă acești bani pot fi cheltuiți sau sunt puși acolo ca să fie. În alte zone, cum sunt drumurile județene sau CNI sau PNDL sunt mai puțini bani decât execuția bugetară pe 2018 și decât necesarul pe 2019, deci și acolo trebuie să umblăm. Un alt aspect este cel legat de creșterea economică preconizată, de 5,5%, care poate să fie, dar poate să nu fie. Nu vreau să spun că este o previziune optimistă sau mai puțin optimistă, fiindcă depinde de foarte mulți factori, va fi nevoie de nuanțări pe parcursul anului”.

Potrivit acestuia, UDMR va depune amendamente la proiectul de buget, care se referă inclusiv la o plafonare și la o revizuire a impozitului pe venit la nivelul autorităților locale și va cere regândirea cheltuielilor sociale.

„Așa cum s-a întâmplat până acum, 65-80% Ministerul Muncii, bugetul național, restul autoritățile locale, pentru că așa este corect. Sau să găsești alte surse de finanțare, pentru că este inacceptabil să pleci cu un deficit atât de mare în fiecare consiliu județean, în fiecare municipiu, cu aceste cheltuieli”, a conchis Kelemen Hunor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: