miercuri

17 aprilie, 2024

26 octombrie, 2018

KazMunayGas International (KMGI) şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), deţinută de Ministerului Energiei, au semnat vineri contractul de asociere prin care se înfiinţează Fondul de Investiţii în Energie kazah – român, transmite News.ro.

Constituirea acestui fond a fost o condiţie asumată de compania kazahă în cadrul unui memorandum încheiat cu statul român, în 2013, în schimbul ştergerii unor datorii de circa 600 de milioane de dolari pe care KMGI (fostul Rompetrol Group) le avea faţă de stat.

KMGI a anunţat vineri că a identificat cel puţin două proiecte majore, cu o valoare a investiţiilor care depăşeşte 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român şi care ar putea crea direct aproximativ două mii de locuri de muncă.


”Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiţii se referă la construcţia unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât oraşul Năvodari, cât şi rafinăria Petromidia. Valoarea investiţiei se ridică la 120 de milioane de dolari şi se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării”, se arată în comunicatul emis vineri de companie.

Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de staţii a reţelei de benzinării pe piaţa locală. Noile staţii vor fi dezvoltate prin investiţii de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari, potrivit companiei.

Memorandumul prevede ca fondul să ajungă la active de un miliard de dolari. De asemenea, kazahii şi-au asumat răscumpărarea pachetului de acţiuni de 26,69% pe care statul le mai deţine la Rompetrol Rafinare în schimbul sumei de 200 de milioane de lei. În cadrul aceluiaşi document se mai stipula ca statul să renunţe la litigiul prin care încerca să recupereze datoriile istorice de 600 de milioane de lei, condiţie întrunită deja.

Fondul estimează că va desfăşura investiţii de aproximativ un miliard de dolari pe o durată de 7 ani, transmite compania. Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice şi diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol.

(Citiți și: ”A apărut: Sumarul CRONICILOR Curs de guvernare ”)


Contribuţia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuţia statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI. Structura acţionariatului fondului de investiţii ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% şi statul român – 20%”, se arată în comunicat.

”Constituirea Fondului de Investiţii kazah-român nu este doar o oportunitate de a atrage noi investiţii în sectorul energetic românesc dar, de asemenea, un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naţionale. Prin investiţiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de muncă în România, iar sectorul energetic naţional va beneficia de un aport de capacitate de producţie”, a spus Constantin Văduva, preşedintele directoratului SAPE.

Fondul este construit având la bază o politică de investiţii în care ambele părţi au posibilităţi egale de a propune proiecte spre finanţare, iar reprezentaţii SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiţii, pe considerente de securitate naţională.

”Statul român, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acţionariatului, SAPE va desemna un membru în componenţa Consiliului de Administraţie, părţile agreând desemnarea câte unui membru SAPE şi la nivelul Consiliului Director şi a Comitetului de Iniţiere a Investiţiilor”, se arată în comunicat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: