sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 decembrie, 2018

Judecătoarea Lia Savonea, (foto), despre care mai multe publicații susțin că este o apropiată a PSD, a fost a fost aleasă pentru funcția de președinte al CSM, iar procurorul Nicolae-Andrei Solomon a fost validat pentru postul de vicepreședinte.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales miercuri conducerea pentru anul 2019, într-o ședință la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, membru de drept al CSM, a ajuns la ședință după plecarea șefului statului.

CSM are în componenţă 19 membri:

  • nouă judecători
  • cinci procurori (magistrații sunt aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat)
  • doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat
  • trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României.

Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Conducerea este aleasă în fiecare an, iar regula este ca pe postul de președinte și vicepreședinte să fie un judecător și un procuror. Noua lege impune ca președintele să fie judecător.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că sistemul judiciar din România s-a confruntat cu multe cumpene, având în vedere modificarea legilor justiției și a legislației penale, și i-a asigurat pe magistrați de sprijinul său pentru consolidarea independenței justiției:

În 2018, românii v-au fost alături în apărarea independenței justiției și veți avea, cu siguranță, și în viitor un aliat în fiecare cetățean care își dorește un viitor mai bun, un viitor la baza căruia nu poate sta nimic altceva decât o justiție independentă, dreaptă și eficientă.


Justiția independentă este cea mai importantă împotriva arbitrariului puterii, iar CSM să acționeze împotriva atacurilor la adresa magistraților, indiferent de unde vin.

Eu voi face tot ce depinde de mine ca România să nu se întoarcă în timp și vă asigur de sprijinul meu necondiționat pentru a garanta independența justiției.

 

Lia Savonea a preznetat cele cinci obiective importante pe care și le-a fixat:

  • protecția și independența justiției
  • modul în care funcționează justiția
  • rezolvarea problemelor din justiție
  • leadership
  • comunicare.

„Îmi doresc un Consiliu pe care procurorii și judecătorii să îl vadă ca partener, dar care să și asume felul în care funcționează justiția. Cred că justiția are nevoie de figuri care să își impună respectul.

Justiția nu are nevoie de jubilație, ostentație. Uneori am văzut în sala de judecată, dar și în mesajul public al liderilor de vârf din justiție. Vârfurile din justiție trebuie să ne fie repere. Sunt ele azi?”, a declarat Lia Savonea.

Judecătoarea s-a referit și la criza de încredere în magistrați generată de abuzuri și erori.

Lia Savonea este cea care a cerut revocarea Cristinei Tarcea de la conducerea Curții Supreme

În luna noiembrie, Lia Savonea a cerut declanșarea procedurii de revocare a președintei instanței supreme, Cristina Tarcea, în urma deciziei Curții Constituționale care a declarta nelegale completurile de cinci judecători de la Înalta Curte.

Noul președinte al CSM este căsătorită cu avocatul Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare.

Lia Savonea şi-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, în 1996, și a condus această instanță în perioada 2001 – 2003, când a promovat la Tribunalului Bucureşti, la Secţia I penală.

Din 2003, este magistrat la Curtea de Apel București, unde a deținut funcțiile de vicepreședinte, apoi președinte.

Nicolae Solomon este prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul București

Procurorul Nicolae Solomon (34 de ani) și-a început cariera de procuror în 2008, la Parchetul Judecătoriei Medgidia, unde a lucrat până februarie 2010.

Ulterior, el a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6, la Parchetului Tribunalului București și la DIICOT.

Acum este prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: