sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 decembrie, 2011

Europa trebuie să majoreze capacitatea Fondului de salvare pentru a da un semnal pozitiv investitorilor şi partenerilor internaţionali că este hotărâtă să rezolve criza datoriilor, au declarat luni oficiali japonezi, conform reuters, citată de Mediafax.

utorităţile din Japonia şi-au exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a ajuta Europa să rezolve criza datoriilor, dar au subliniat că vor să vadă un plan convingător de acţiune înainte de a face angajamente ferme.

„Japonia, ca şi alte ţări din afara zonei euro, este pregătită să facă ceva, dar dacă ţările europene nu iau măsuri decisive este greu să punem în practică aceşti paşi”, a spus un oficial guvernamental japonez.


Majorarea capacităţii actualului fond de salvare (EFSF) şi a viitorului Mecanism European de Stabilitate (ESM) peste nivelul actual de 500 de miliarde de euro ar fi un pas major şi un semnal încurajator.

„Ne aşteptăm ca ţările europene să crească plafonul de 500 de miliarde de euro”, a adăugat oficialul.

Liderii europeni au convenit în această lună la Bruxelles să devanseze cu un an introducerea ESM, la jumătatea anului viitor, mecanism care va avea o capacitate de 500 de miliarde de euro. Ulterior au apărut discuţii despre mărimea şi momentul contribuţiilor.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat weekend-ul trecut că Germania, cel mai mare contributor al UE, ar putea să îşi suplimenteze contribuţia la ESM, dar că decizia va fi luată în ianuarie.


De la începutul crizei, acum mai mult de doi ani, liderii europeni au orchestrat programe de susţinere pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia, au înfiinţat un fond de stabilitate destinat zonei euro, iar în această lună au convenit suplimentarea resurselor FMI cu 150 miliarde de euro.

Pe parcursul crizei care a atins şi Italia şi Spania, investitorii au avut mereu impresia că orice s-ar decide la Bruxelles este prea puţin şi prea târziu.

Japonia, SUA, Canada şi alte ţări şi-au exprimat frustrarea legată de progresele lente şi au cerut măsuri care să creeeze „scuturi” eficiente în jurul economiilor îndatorate din zona euro.

Între timp, China şi Japonia au încheiat un acord pentru susţinerea folosirii monedelor proprii în relaţiile comerciale şi de investiţii dintre cele două ţări, ceea ce va conferi yuanului chinezesc un rol mai puternic la nivel mondial.

Autorităţile de la Beijing trebuie însă să facă schimbări substanţiale în administrarea economiei, înainte ca yuanul să devină o monedă la fel de puternică ca dolarul sau euro, relatează Wall Street Journal, citat de Mediafax..

Problemele economice din Europa şi Statele Unite au subminat încrederea pieţelor în dolar şi euro, dar investitorii care caută un plasament sigur au alternative puţine.

China şi alte ţări au contestat supremaţia dolarului în tranzacţiile internaţionale şi au sugerat alte soluţii pentru sistemul monetar global, inclusiv un rol mai mare pentru Fondul Monetar Internaţional şi yuan.

Aceste discuţii au fost până în prezent în mare parte teoretice dar, în timpul unei vizite în China a premierului japonez Yoshihiko Noda, China şi Japonia au anunţat o serie de acorduri privind folosirea yuanului în comerţul şi investiţiile dintre a doua şi a treia mare economie a lumii, ceea ce ar limita oarecum folosirea dolarului în Asia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: