luni

22 aprilie, 2024

11 august, 2018

Reprezentanții Jandarmeriei au justificat intervenția în forță împotriva manifestației contra Guvernului de vineri cu „conceptul de violență legitimă a statului” și cu prevederile legale care dau dreptul forțelor de ordine să reacționeze la violență.

Totodată, Jandarmeria și-a calificat intervenția drept ”oportună, graduală și proporțională” cu violențele unor grupuri de provocatori „foarte bine organizate”, potrivit explicațiilor locotenent colonelui Marius Militaru, şef comunicare Jandarmeria Română, date în conferinţa de presă de sâmbătă.

Președintele Klaus Iohannis a cerut Procurorului General să înceapă cercetările privind împrejurările în carea a avut loc intervenția în forță a Jandarmeriei împtotriva manifestanților din Piața Victoriei.


„Au fost acțiuni eminamente defensive, forțele au acționat când au fost atacate. Intervenția a fost deplin justificată, graduală”, după „conceptul de violență legitimă a statului”, a declarat șeful de comunicare al Jandarmeriei.

Jandarmeria își mai justifică violențele și cu așa zisa lipsă de receptivitate a manifestanților la avertizările repetate legale care anunțau intervenția în forță:

„Dacă după semnalele noastre că vom interveni nu au plecat înseamnă că și-au asumat riscurile”, a spus Marius Militaru.

Intervenția în forță a Jandarmeriei a fot aprobată de prefectul Capitalei și un procuror militar delegat de la Parchetul Militar ar fi fost tot timpul prezent în Piața Victoriei, potrivit oficialului citat.


Prefectul Capitalei este Speranța Cliseru, fost prefect al judeţului Ilfov şi fost funcționar în Primăria Voluntari, unde primar este soţul Gabrielei Firea, Florentin Pandele șio fost consilier al primarului capitalei Gabriela Firea.

Parchetul Militar a deschis deja un dosart penal privind intervenția Jandarmeriei.

Totodată, reprezentanții Jandarmeriei au spus nu ar fi putut să izoleze grupurile de provocatori pentru că persoanele pașnice nu s-ar fi delimitat de aceștia, așa cum au făcut-o la manifestațiile anterioare.

„Extracția presupune anumite riscuri. Au fost grupuri compacte în toată masa de manifestanți. Riscurile erau foarte mari. (…) Spre deosebire de februarie 2017, oamenii obișnuiți nu ne-au creat spațiul necesar, nu s-au delimitat de acele grupuri violente, dacă ar fi fost mai receptivi la ceea ce am spus lor, dacă nu ar fi avut o atitudine provocatoare la adresa forțelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple”, a declarat Marius Militaru.

Oficialii Jandarmeriei recunosc însă că forțele de ordine au beneficiat de „informări de la instituțiile abilitate ale stattului”, privind provocatorii potențiali și au identificat metodele prin care aceștia îi provocau chiar și pe protestatarii pașnici pentru a-și asigura scuturi umane împotriva jandarmilor.

Intervenția forțelor jandarmeriei împotriva maniestației de vineri din Piața Victoriei s-a soldat cu rănirea a 452 persoane (35 fiind jandarmi), dintre care 70 au fost duse la spital (11 jandarmi).

Au fost deschise 8 dosare penale, până în prezent, două in rem și opt persoane fiind implicate în celelalte șase.

Au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 17.000 de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: